BLOGOLÁS

Témája: Fanficton


Sokan azt hiszik, blogot írni nagyon egyszerű. Fogsz egy híres énekest vagy bandát és az első eszedbe jutó gondolatot leírod, ez általában (nem mindenhol!) egy szegény, szerencsétlen lányról és egy híres fiúról szól, akik első látásra egymásba szeretnek. Na ezt ne tedd.

Most adok egy-két tanácsot, hogyan is lehet a történeted egyedi.

Mivel ezeket olvassák a leggyakrabban, rengeteg fanfiction van, hiszen mégis ki ne szeretne olvasni a kedvencéről? Leginkább a One Direction, Justin Bieber és a Selena Gomez, illetve most már Demi Lovato az, aki a legjobban felkapott, a kitalált történetek szereplőjeként. Ha te is írni szeretnél, azt javaslom, hogy válogass!

Annyiféle sztár van manapság, aki annyira tehetséges, mégse blogol róla senki, vagy ha igen, akkor nagyon kevesen. Ott van például Elyar Fox, Ed Sheeran, egyre híresebb a 5 Seconds Of Summer, a Lawson, a The Vamps, de nyugodtan választhatsz színészek közül, akár Kellan Lutz-ról, a sexy Chris Pine-ről - mégis ki ne ismerné őt a Star Treck-ből vagy a Kémes Hármasból? -  de ott van az egyre híresebb Logan Lerman, vagy akár a mindenki által jól ismert sorozatból a Pretty Little Liars-ból Ian Harding. Említek pár női szereplőt is, akiről írhatsz. Sose találkoztam olyan bloggal, ahol Rihanna lett volna a főszereplő. Mind a zeneipar, mint a divatvilág egyik legmeghatározóbb alapja, nagyon sok lány példaképnek tartja. Vagy akár felhozhatom Miley Cyrus-t. Mennyi botrányt kavart az elmúlt 1 évben. Mondanom sem kell, mennyi lehetőség rejtőzik bennük. Ne féljetek attól, hogy nem éppen a legdivatosabb szereplőket választjátok. Annál jobb egy blog, minél több meglepetést tartalmaz. Amúgy is, ha jól van megformálva a történeted, élvezed magát az írását, nyert ügyed van!

Merj változtatni! Sokan panaszkodnak arról, hogy mennyi sablonstory van, nemde? Hát ne legyél te a következő, aki beáll ezeknek a gyártásába. Legyél kreatív! Mielőtt nekiállnál leülni a gép elé, hogy alkoss, gondold végig, hogy miről is szeretnél írni. Nyugodtan vonatkoztass el az alapoktól, meríts ötletet a könyvekből, blogokból, filmekből de legfőképp a saját tapasztalataidból. Anthony Burgess azt mondta egyszer, hogy „Minden szemnyi tapasztalat táplálék egy művész mohó lelkének” és milyen igaza van! Hiszen tapasztalat nélkül nem igazán lehet írni úgy, hogy érdekes legyen az olvasónak és még tetsszen is neki.

A történetet alakítsd úgy, ahogy te szeretnéd. Ha akarod, játszódhat a múltban, jelenben vagy akár a jövőbe is küldheted mind a szereplőidet, mind az olvasóidat. Nyugodtan játssz a fantáziáddal,  de persze az észszerűség határain belül, lehetőleg ne egy csillámpónin lovagoljon a főhősnőnk Los Angeles utcáin.

Újíts be! Nagyon kevés olyan blogot olvastam, amibe nem a változtató személy szemszögéből láttam az eseményeket, hanem a változtatóéból. Most felhozok egy teljesen alap példát. A lány megismeri a fiút, aki gazdag, híres stb., a lány csendes, visszafogott. Eddig gondolom mindenkinek ismerős a story. Ti melyik szemszögből írnátok le? Szerintem elég egyértelmű, hogy - amennyiben lány vagy - mindenki a lány szemszögét választaná, mert az ő karaktere sokkal jobban, ha nem is mindenkinél ismerős, de sokkal testhezállóbb. Egy női szemszöggel, sokkal jobban tud azonosulni az író, mint egy férfiéval és ez rendben is van, de belegondoltatok, mennyivel érdekesebb lenne akár egy sablonstory is, ha az ő szemszögéből lenne látva az egész esemény? Hogy vajon ő hogyan élte meg? Mit érzett akkor? Miért pont a csendes és visszahúzódó lány választotta, miért nem az élénk, nagyszájú barátnőjét? Annyi mindent kilehet hozni egy ilyenből! Rengeteg blogspot-os és neon.hu-s, tumblr-s story-t olvastam és egy(!), összesen egy ilyennel találkoztam, ahol így lett megírva a történet. Miért ne lehetne több? Állj neki, és alkoss egy ilyet te is nyugodtan, amennyiben tetszik az ötlet! Színesítsed, formáld meg, a saját fantáziád és ízlésed szerint. Te a fantasy-t szereted? Vagy az akció történetet? Esetleg a horrort? Hát írj arról! Ne félj, hogy esetleg nem tetszik másoknak, csak mert nem romantikus. Ülj le és alkoss!

Mi van, ha elfogy az ihlet? Ne aggódj! Jusson ilyenkor mindig az eszedbe, hogy „Amit erőfeszítés nélkül írtak, azt általában élvezet nélkül olvassák.” Ne add fel az egész történetet, csak mert egyszer elakadtál. Ilyenkor gondolj mindig Samuel Jonson-ra, aki az előbb említett idézetet mondta. Tarts egy-két nap szünetet, amíg nem jön egy újabb és újabb gondolat. Saját példámat felhozva mondok egy ötletet. Jelenleg egy könyvet írok, ami ha kész lesz kiszeretném adni. Mindig is írtam, de sokszor csak beugrott egy ötlet, leírtam, de aztán nem tetszett és otthagytam. Biztos neked is van ilyen elmentve a gépedbe. Ezeket nyugodtan vedd elő és építsed bele a történetedbe, minél változatosabb, annál jobb lesz.
Üzemeltető: Blogger.