KRITIKA - A Bleeding World

Visszatértem a kritikaírás és hasonló témákkal foglalkozó blogom világába. A kért kritikákat, nem felejtettem el, továbbra is lehet kérni, igyekszem őket bepótolni! :)

A Bleeding World

A történet iránti érdeklődésemet, már eleve a fejléc megfogta, nagyon tetszik, egyszerű, de nagyszerű! Mikor rákattintottam a prológus moduljára és elkezdtem olvasni, az írástechnikád nagyon megtetszett. Sejtelmesen fogalmazol, ami felkelti az olvasók figyelmét. Az vonzott benne, hogy egy prológust nagyon nehéz megírni, neked mégis sikerült. Mostanában nagyon divat lett a prológus és az epilógus, annyira, hogy az olvasó nem érti, miért is ezt a címet kapta, az első fejezet, mert tulajdonképpen az is lehetne, ugyanis semennyire nem tér el a történésektől, te viszont, felvezetted, magát a storyt. Egyedül a hosszúságával lenne baj, írhattad volna kicsit bővebben, de ettől eltekintve, tetszik, jó így is, ahogy van. A történetedre visszatérve, nagyon érdekes.
Ha egyedi blogot keres az ember, olyat, ami a fantázia világába játszódik, biztos megmutatnám neki a tiedet. Angyalok, akik a sötét lények, szerintem ilyen még nem is volt! Fantasztikus!
Elérkeztünk a fejezetekhez.  Mint említettem, az írástechnikád nagyon jó, régiesen, a fantasy világhoz megfelelően fogalmazol, ez nagy műveltségre vall. Nem tudom, neked ösztönöse vagy sok ehhez hasonló történetet olvastál és innen ragadt rád, de ne hagyd ezt elveszni, mert ez érték, egyesen sokat szenvednek, hogy hasonlóképpen írjanak. Mégis úgy gondolom, néhol a fogalmazásod nem éppen egyértelmű, így az olvasó néhol kiesik a történetből, újra kell olvasnia, hogy felfogja a helyzetet, magyarán a fejezet zavarossá válik. Ez könnyűszerrel megoldható, egyes jelenetek, pl. a harcjelenet (bár nem ez a rész volt az, ami bonyolultabb volt, de példának jó), nincsen rendesen kifejtve, ez okozhatja a problémát. Tehát, ha bővebben kifejted az egészet, teszel bele leírásokat, a környezetről, jobban leírod, az angyalok reakcióit, nem csak tömören összefoglalod, megtarthatod a stílusodat, mégis nagyobb betekintést kaphatunk az egészbe, mondjuk hogy azaz utca hogyan is nézett ki, mielőtt megjöttek az angyalok, milyen kopár volt a házakba vonult emberektől, az a bizonyos szalmaszál is rezzenéstelenül állt, csak a két vadász menetelt ott, majd mikor vége volt a csatának minden csuron vér volt. Érted, amit mondani akarok.
A karaktereket nem ismerhettük még meg úgy igazándiból, hogy milyenek is ők valójában, mik a jellegzetes vonásaik, főképp Dante világnézetét, érzéseit mutatod be, ami egyáltalán nem baj, de a többi szereplőt is meg kell ismertetned az olvasókkal, előbb vagy utóbb. Gondolom ez hamarosan meg fog történni.
Gyakori hiba nálad, egy-egy kötőszó kihagyása, meg előfordult, hogy nem írtál ékezetet, ami gondolom a mobiltelefon okozta hiba - velem is előfordul néha, hogy elfelejtem nem arról írok - ezeket, átolvasással ki lehet küszöbölni. A második fejezetben, volt egy bekezdés, amiben számomra, zavaró hibák voltak. Mintha a semmibe kívánták volna őket, sőt annak is a legsötétteb s legeslegmélyebb bugyrába, hogy ott rohadjanak ketté, míg az utolsó vérük is belehal a börtön kínzó falai "védelmébe". Hogy ott fetrengjen (...). E randa körülmények között nyúljon az egyetlen tiszta dologhoz a szobában; a falhoz. Hogy majd annak támaszkodva talpra álljon, (...). Nem tudom, feltűnt-e, de gyakran pontot tettél vessző helyett és hogy-al kezdted a mondatot. Feleslegesen. Még egyszer-kétszer előfordult ez a hiba, de csak ennyit másoltam be ide, így lenne helyesen, ami szerintem sokkal jobban hangzik. Mintha a semmibe kívánták volna őket, sőt annak is a legsötétebb s legeslegmélyebb bugyrába, hogy ott rohadjanak ketté, míg az utolsó vérük is belehal a börtön kínzó falai "védelmébe", hogy ott fetrengjen (...). E randa körülmények között nyúljon az egyetlen tiszta dologhoz a szobában; a falhoz, hogy majd annak támaszkodva talpra álljon, (...). Minthogyha attól félnél, hogy túl hosszú mondatokat képzel. Pedig az nem baj!
A trailerrel nem voltam megelégedve, de ezért ne szomorodj el, ezzel a megfilmesítéssel vagyok, a legkritikusabb, hiszen ennek kell megfognia az embereket, hogy egyáltalán nekikezdjenek a filmnek, illetve immár a blognak is, ha vagy olyan merész, hogy készítesz neki egyet. A túl hosszú trailer sose jó, mert tehetsz bele felesleges elemeket is, illetve a néző figyelme is lankadhat, te viszont a túl rövid kategóriába tartozol. A zeneválasztás jó volt, illett hozzá, bár a szöveg nélkül jobb lett volna, de ismétlem, jó. Viszont a végén, bejátszottad az 'Üdvözöllek a pokolban' részt. Nekem befejezetlen maradt. Egy előzetes, általában 1:25 mp, a maradék időt, kihasználhattad volna arra, hogy visszajátszd a zenét és beüsd a végére mondjuk, a blogod nevét készítőjét. A lényeg, hogy vártam a folytatást. A 30. másodpercnél, a két szöveg, túl gyorsan váltja egymást, én 17 éves fejemmel nem tudtam eléggé gyorsan elolvasni, akkor egy nálam fiatalabb, hogyan tehetné meg? Hagyj időt a szövegekre! Ezeket a hibákat leszámítva, nem volt rossz.
A design-ba (1) nem tudok belekötni, akármennyire is kérted, hogy legyen a kritika 'mindentbele'. Esetleg annyi lenne, hogy a rendszeres olvasókat, a chat-ablak alá tenném, meg, a fehér háttér, szerintem nem passzol magához a történethez és a gyönyörűen kidolgozott fejléchez, blogháttérhez.
Mire befejeztem az egészet, új kinézet érkezett, ezért írok erről is egy keveset. A modulsávot ugyan úgy hagytad, ezért az előző bekezdésben írtakat továbbra is fenntartom, viszont az új fejléc, sokkal jobban passzol a lap hátteréhez, ami most már magához az oldalháttérhez is illik. Nekem mégis jobban tetszett, az előző, hiába van gyönyörűen kidolgozva az egész, látszik rajta, hogy igényes munka. Hogy miért? Az első fejléced, hiába volt egyszerű, egyeseknek talán túl sötét, egyediséget takart, jellemezte a blogodat, illet magához a storyhoz. A mostani számomra túl 'tiszta'. Inkább a sötétebb árnyalatokat használnám.
Összességében, a történet maga nagyszerű, olvasd át többször a fejezetet, használj lektort/bétát ha biztosra szeretnél menni, a helyesírási-fogalmazási bakik kikerüléséért. Fejtsed ki bővebben a történéseket, leírásokat, hogy a váltásaid, ne legyenek túl gyorsak.Reméljük, a harc miértjét is kifogod fejteni bővebben.

Üzemeltető: Blogger.