James Dashner: Az útvesztő

Még az év elején találtam rá Az Útvesztőre, Dylan O'Brien-nek köszönhetően és azóta vártam megszállottam a film érkezését, amelyet az őszi szünetben, egy igen jó barátommal sikerült is megnéznem. Sajnos a könyvet csak a film megtekintése után tudtam elolvasni, nem kis felháborodással szedve a sorokat. 
"Thomas egy liftben ébred, és a nevén kívül nem emlékszik semmire. Az ajtón túl különös világ várja. 60 srác, akik elzártan, szigetszerű univerzumukban élnek, és egyetlen dolgot tanulnak: a túlélés trükkjeit. Ők nem lepődnek meg az újonnan érkezőn: havonta egyszer mindig jön valaki. Világukat útvesztő veszi körül. Aki szökni próbál - és sokan vannak ilyenek - mind ottvesznek. Ezek a szabályok, melyek nem változnak és nem változtathatók. Valami mégis átalakul. Egy titokzatos üzenet hatására néhány srác azt hiszi, van remény a lázadásra. Még akkor is, ha fogalmuk sincs, ki ellen kell lázadniuk, és mekkora veszéllyel próbálnak szembenézni."

A történet arról szól, hogy Thomas egy liften keresztül érkezik fel a tisztásra, amit egy labirintus vesz körül. Ezen a helyen körülbelül 40 fiú él, a megszokott rendszerüket folytatva nap mint nap. Mindenkinek megvan a saját dolga, lögybölés, kóronckodás...stb. Reggelenként a kapukon keresztül, futárokat küldenek az útvesztőbe (igen, ez a labirintus), hogy azt felderítve, kiutat keressenek. Ezek a kapuk, minden éjszaka bezárulnak, hogy a kint levő szörnyűségektől, a fiatalok el legyenek zárva. Thomas ebbe a világba csöppen bele, s érkezésekor minden megváltozik...
A filmnek a rendezőjét biztosan ismerik azok, akik egy kicsit is érdeklődnek a rövidfilmek iránt. Wes Ball. 'Ruin' nevű rövidfilmjéről lett ismert, amely egy poszt-apokaliptikus eseményről szól, ahol egy magányos hős próbál menekülni egy (azt hiszem) vadászgép elől. Nem túl izgalmas a történet, de a látvány teljes mértékben kárpótol minket.
Na ez a helyzet a filmmel is. Látványosnak elképesztően látványos volt, ezt nem lehet tagadni, Wes a tőle elvárt elképesztő környezetet alkotott. Az útvesztő gyönyörűen letisztult, a siratók (skorpió kinézetű, félig állat-gép lények) is elég királyra sikerültek. Nem volt okunk a panaszra.
Itt jön nálam a nagy DE. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a forgatókönyv írója, szintén James Dashner volt. Legutoljára az Eragon film megnézése után akadtam ki, hogy a film és könyv mennyire különböző. Nem hittem volna, hogy még egyszer ennyire fel fogok háborodni. Már az első oldalon háborogtam, hogy "De hisz ez a filmben nem is így volt!" és ez ment oldalról oldalra, aztán meg kellett tanulnom a filmtől teljesen elvonatkoztatni. Félreértés ne essen, nekem mindkettő elképesztően tetszett, azt leszámítva hogy elég sok dolog más volt.
A film eleje annyira nem volt izgalmas számomra, kicsit többet vártam tőle, de Dylan O'Brien alakítása, hamar elfeledtette velem a film eleji nehézségeket. A fiú előtt nagy jövőt látok, hiszen a karakterét nagyon jól megformálta és kétségtelenül, a távolba meredő bamba tekintetét díjazni kéne (:D). Thomas Brodie-Strangster-t se felejtsük el megemlíteni, aki szerintem szintén jól alakította Newt szerepét. Ő egyébként sokaknak ismerős lehet, a Game of Thrones (Trónok Harca) sorozatból.  Számomra a Gally-t megformáló Will Poulter-t volt a legnehezebb azonosítani. Mármint a fiút a szerepével, ugyanis a Családi üzemek után nekem elég nehéz komolyan vennem. Mégis úgy gondolom, az ő munkássága is remek volt, a karakteréből kihozta szerintem a legtöbbet.
Mind a film és a könyv felépítése is megfelelő volt, remekül vezették be a történetet és az izgalmakat is fent tudták tartani. Nem ül le a közepén, hogy itt most jó, mert harcjelenet van, de utána már unalmas mert éppen becsukják a dutyiba és nem történik semmi.  Az is nagyon tetszett, hogy nem hisztiztek végig, hogy mennyire be vannak tojva, nem volt semmi 'nyálas' jelenet. Persze van benne egy leheletnyi romantika, miért is ne lenne, de ismétlem. semmi nagy cucc. Teljesen korrekt. A film a menekülésről szól, az útvesztőből való kijutásról, pont ahogy egy ilyen sztorinak lennie kell.
A filmnek az egyetlen nagyobb hibája szerintem, hogy Teresának (Kaya Scodelario) nem juttattak akkora jelentőséget, mint amilyen a könyvben van. Ott megvan a maga oka, hogy miért őt küldték fel utolsónak, míg a vetített változatban csak egy cetlit hoz, két ellenszerrel - ez is más mint a könyvben, ott csak a papírdarab van.  
Film adatai:
rendező: Wess Ball
forgatókönyvíró: James Dashner
zeneszerző (szerintem nem sok dolga volt:D): John Paesano
operatőr: Enrique Chediak
producer: Marty Bowen, Wyck Godfrey, Lee Stollman
vágó: Dan Zimmerman

Kiadó: Cartaphilus kiadói Kft.
Oldalak száma: 362
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Országos megjelenés (magyar): 2012
Fordító: Tosics Dávid és Wiesenmayer Teodóra
Utolsó ismert ár: 2755 Ft
Könyv adatai: A moly adatai alapján, 616 csillagozás történt, és 91%-osra értékelték.

Üzemeltető: Blogger.