Simone Elkeles: Perfect Chemistry - Tökéletes Kémia (trilógia)

Az őszi szünetre, olyan olvasmányt kerestem magamnak, ami nem túl megterhelő és nem gondolkodtat el nagyon, mivel eléggé elfáradtam, az év elejében. Mikor elolvastam a Tökéletes Kémia hátoldalát, úgy gondoltam, ez megfelelő lesz számomra, semmi 'extra' cucc nincs benne, sőt kicsit klisés, tipikus amerikai gimis sztorinak is tűnt.

"Chicagó külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeiben élők között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek. A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel.
Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?"
 A történet elején, egy kissé Rómeó és Júlia beütést éreztem. A mi Rómeónkat Alex (Alejandro) Fuentest alakította, aki - mint kiderült az ismertetőben - Chicago külvárosának, déli részén lakik. Ebben a negyedben laknak a szegény mexikói származású emberek, akik mindent megtesznek, hogy családjukat biztonságban tudhassák, így a legtöbben bandatagok lesznek. Júliánk Brittany Ellis, aki a negyed északi részén lakik, az amerikaiakkal, akiknek mindenük megvan, tökéletes életet élnek és nem szívesen közösködnek a déliekkel. Egyszóval eléggé el van különítve társadalmilag a két környezet. Nincs balhé, amíg Montague és Capulet család megmarad a maga térfelén. 
A sztori ott kezd érdekessé válni, amikor Mrs. Peterson  névsor szerint osztja be a tanulópárokat kémiaórán, így a két főszereplőnk egymás mellé kerül, ezzel rá lesznek kényszerítve, hogy közös munkába fogjanak, beszélgessenek, stb., ami egyáltalán nem tetszik Brit-nek. Ő a hajrálányok csapatkapitánya, a pasija az iskola focicsapatának a kapitánya, az élete tökéletes. Legalább is ezt próbálja elhitetni másokkal, és ez Alex mellett - aki köztudottan a Latin Vér tagja - veszélyeztetve van szerinte. Hogy miért? Mindenki őriz titkokat és senki sem tökéletes. Még az sem, aki annak tűnik. 
Nagyon tetszett a könyvben, hogy mind a két szemszögből olvasható, ezzel betekintést nyerhetünk mindkét fél érzéseibe, cselekedeteibe, vívódásaiba. Pontosan megértjük, mit miért csinál a másik és foghatjuk a fejünket, hogy Ne már, ez most komoly? De barom vagy! Legalábbis én ezt csináltam. A karakterek jól kidolgozottak, megvannak a saját kis szokásaik, kirohanásaik. Elkeles nem feledkezett meg arról, amiről még néhány igen ismert és tehetséges író is meg szokott. Nem változtatja a jellemeiket. Mert igen, ez elég jellemző, a rossz fiú ellágyul és a szerelemtől bájgúnárrá változik. Nos, Alex megmarad a bunkó (egyébként okos), egoista önmaga, akibe beleszeret az olvasó, már a könyv elején.
Továbbá én azt is előnyére írtam a történetnek, hogy a sok spanyol szó, amit a mexikóiak csempésztek a mondataikba - vagy az egész mondat abból állt -, megtanultam spanyolul (csúnyán) beszélni, minimális szinten. Persze az jobban preferáltam volna, ha alul lábjegyzetbe lettek volna kiírva, hogy pl. mi az a pendejo, nem pedig állandóan hátralapozgatni. 
 A három könyv, a három testvér szemszögéből van írva. Mindegyiknek tulajdonképpen ugyan azaz alapja. Az elején veszekednek a lánnyal, aztán rájönnek, hogy igazándiból szerelmesek a másikban, de azért tovább piszkálják egymást, s később összejönnek és utána történik ami történik. Nem mondok többet, mert nem akarok spoiler-ezni.
Engem a középső gyerek, Carlos története fogott meg a legjobban. Az ő lázadása, életszemlélete tetszett a legjobban. Úgy gondolom, ő esett át a legtöbb változáson azért, hogy megszerezze a kiválasztott lány, Kiara szerelmét, aki egy nem is olyan egyszerű eset, tekintve arra, hogy az elején már maga a fiú is ellentmondásos, mivel nem akar belebonyolódni semmilyen érzelmi kapcsolatba.
A harmadik kötet, a Láncreakció, Luis és Nikki szemszögéből íródott. Luis a legkisebb testvér, aki adrenalin függő, szereti a veszélyes tevékenységeket. Tulajdonképpen szerintem ő a legnagyobb lázadó, habár ő a legvisszafogottabb - elvileg. Míg a két idősebb fivér felvállalja, hogy bandatag, szemtelen, szókimondó és hasonló, Luis a jó gyerek a családban, akinek semmi köze a Latin Vérhez. Ismétlem. Elvileg. 
Kicsit úgy éreztem a könyv végére, hogy már ugyan azokat a szálakat ismételgeti végig Simone, de annyira olvastatta magát a szöveg, hogy nem számít. Szerintem ez az a sorozat, ami a leggyorsabban 'etette' magát velem. Még úgy is, hogy tudtam mi lesz a trilógia vége, a mindegyik könyv végén megtalálható epilógusoknak köszönhetően.
Összességében nagyon tetszett a könyv, talán a szemtelen fiúk miatt, akik egyszerűen magával ragadóak. Vagy a család iránti elköteleződés miatt, esetleg a szerelemért való küzdésért. Tényleg nem tudom mi az ami megfogott benne, de mindenkinek ajánlom, aki szereti a romantikát vagy az akciót. 

 Ha tetszett az értékelés és szeretnétek a továbbiakban is hasonlókat, pusztán kíváncsiak vagytok a véleményemre jelezzétek felém. Valamint azt is, hogy melyik az a könyv(sorozat), amiről szívesen olvasnátok. :)

A Moly adatai alapján, a könyvet 92%-osra értékelték és 1206 csillagot kapott. 

Tökéletes kémia:
Oldalszám: 416
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Perfect Chemistry
Fordító: Neset Adrienn
Országos megjelenés (magyar): 2011.12.06
Eredeti ár: 2999 Ft

A vonzás szabályai: 
Oldalszám: 368
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Rules of attraction
Fordító: Neset Adrienn
Országos megjelenés (magyar): 2012.10.24
Eredeti ár: 2999 Ft

Láncreakció:
Oldalszám: 336
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Chain Reaction
Fordító: Neset Adrienn
Országos megjelenés (magyar): 2013.12.12.
Eredeti ár: 2999 Ft

( Figyelem, az árak, a kartonált kötéstípusú könyvekre vonatkoznak.)

Üzemeltető: Blogger.