KRITIKA - Sick Of Love

Sick Of Love

A történet Rose Trumble-ről szól, aki még csak 22 éves, de már pszichológusként dolgozik. Az ő gondjára van bízva Niall Horan, hogy szerezze vissza a fiú önbizalmát és életkedvét. Mivel Rose jó munkát végez, az ír fiú úgy gondolja, hogy barátján, Zayn-en is segíthetne, aki egyre jobban falja a nőket a bulikon és utána...stb., tehát az idők során elzűlött a gyerek.
Eddig tulajdon képen csak ez történik benne. Bemutatja a szereplőket, ismerkednek és tucatnyi ismeretségi kapcsolat alakul ki, ami számomra néhol túlzás. Például akkor, amikor Niall összefut egy kislánnyal a játszótéren és bemutatkozik annak dadusának. Leülnek beszélgetni, nevetgélni aztán egyszer csak kiderül hogy a dadus lány Niall nagymamájának a szomszédja. Nekem ez tök fura volt, hát még mikor leesett a későbbiekben, hogy a lányka Rose-nak a lánya. Na akkor már úgy gondoltam, hogy ennyi összefüggés az ég világon nincsen. Vagy nagyikával legyen jóban vagy pedig Linával, a kislánnyal és a dadussal. Nincs igazam? A túl sok kapcsolat nagyon erőltetett hatást kelt.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem vezeted be rendesen a történetet. Úgy gondolom a lány korát tisztázni kellett volna az elején, vagy ha nem is, akkor legalább azt, hogy a munkahelyéről késik el vagy az iskolából. Mikor olvastam az első bejegyzést, végig abban a tudatban éltem, a suliból késik, ezért nem is értettem hogy került oda a recepciós. Illetve megjegyezném azt is, hogy egyik pszichológus sincs olyan közvetlen viszonyban a betegével, hogy a gyógyított alany vonszolja be a saját orvosi szobájába, amaz meg szöszinek nevezni. De mivel ez egy fanfic, ettől eltekintek.
A történet nem olyan rossz. Azt egy kicsit sajnálom, hogy nem találtál ki saját sztárokat, esetleg hogy nem egy kevésbé felkapott bandáról írtál, de ismétlem, nem rossz a sztori. A részek elképesztően rövidek, összevonhatnál két fejezetet, így ritkábban, akár kéthetente hozhatsz újabb bejegyzéseket. Ha jó a történet és valóban tetszik az olvasóidnak, akkor nem fognak lekopni.
Nem kell mindenhova felkiáltójelet tenni. Nagyjából minden második mondat végére az kerül - ha nem elsőre. A felkiáltó jeleket helyesen ekkor használjuk; felkiáltás, óhajtás, kijelentés, parancs, tiltás, kérés és kívánság. Ami azt jelenti, hogy a sima mezei mondatoknál nem, oké? Így megkíméled magad attól, hogy mikor valóban jókor használod, duplát tegyél ki, ami mind nyelvtanilag helytelen, mind dramaturgiailag.
Neked is javaslom, amit másoknak; újraolvasás, újraolvasás és újraolvasás. Szinonima szótár vagy bármi. Sok a szóismétlés "(...) egy nyomorult taxi se jön erre, ami igen érdekes, főleg, hogy egy kicseszett repülőtéren vagyok, ahol sok az ember! - Faith néha elég idegbeteg, főleg ha felhúzzák az agyát." és az értelmetlen mondatok is előfordulnak: "Mindig is volt valami körülvették az állatokhoz, és ebbe a pasik is beletartoznak" ... öhm, itt mit akartál leírni pontosan? Ezek, és a vesszőhibák kiküszöbölése végett javaslom még egyszer, hogy olvasd át, mielőtt kiteszed. Volt egy mondat, amivel nem tudtam megbarátkozni: "Mindhárman ugyanabban a kórházban születtünk, egy-egy hónap különbséggel. Ráadásul, egymás melletti inkubátorban voltunk, majd később ugyanabba a csoportba kerültünk az óvodában." Hogyan feküdhettek az inkubátorban egymás mellett, ha egy-egy hónap különbség volt közöttük? Ezt szerintem nem gondoltad át. Hacsak nem voltak koraszülöttek, esetleg egyéb súlyosabb betegségük, akkor szerintem ez nem kivitelezhető.
Még így utolsó gondolatként a szöveg elemzésekor felvetném, használj több tájleírást. Hogy nézett ki a konyha, ahol sütöttek? Milyen a rendelő, ahol fogadja a vendégeket? Milyen a kisszoba, ahol Lina alszik? Érzelmeket, mozdulatokat is fejts ki! Milyen reakciót váltott ki a telefonhívás Rose-nál? Felhúzta a szemöldökét miközben nevetett az apukáján? Mit csinált, mikor Zayn bosszantotta? Dobolt az ujjával? Zayn vágott pofákat? Látod mennyi minden lehetőség van, amit ki tudsz használni íráskor? Mennyi kérdést lehet összeszedni és kifejteni?
A háttér nagyon tetszik, a világoskék és rajtuk a fehér pöttyök aranyosak, ámde a fejléchez nem illik. A képet említve, nekem eléggé összecsapott munkának tűnik, és a cím is rossz helyen van ott, a bal alsó sarokban. Az alakok össze-vissza vannak rajta elhelyezve, különböző élességben és Zayn alakján ott középen látszik a kivágás. Ami a legfontosabb és legzavaróbb, a blog szélességéhez képest túl kicsi. Azt javaslom, csinálj vagy rendelj újat.
A google fordító mi a halált keres ott alul? Nem akarom lefordítani arabra a történetedet, szóval hogy került oda? Gyorsan tüntesd el onnan! Ezzel ellentétben egy chat ablak mindenképpen kéne, ahol az olvasóiddal tarthatod a kapcsolatot - vagy azokkal, akiktől kritikát kértél.  Ha csináltál a fejléc alá egy menüsort, ahova a prológus, fejezetek és társait teszed, akkor oldalra nem kell a blogarchívum modul. Foglalja a helyet és felesleges. A cseréket pedig tedd, az eltüntetett fordító helyére. Végül pedig a szöveget tegyed sorkizárttá, úgy sokkal szebb.
Ne felejtsétek el, hogy a blognak elkészült a Facebook oldala, aki szeretne (remélem minden idetévedő), kövessen ott is, a tetszik gombra kattintva! IDE kattintva megtekinthetitek! :)
Ölel Titeket,
Agatha Hestya
Üzemeltető: Blogger.