Gayle Forman - Ha maradnék

Miután elolvastam Gayle Forman If I Stay c. regényét, mindenképpen meg akartam nézni az ebből készített filmet is, hiszen borzasztóan kíváncsi voltam, mit-, és hogyan lehet kihozni a könyvből.
A történet arról szól, hogy Mia (Chloe Grace Moretz), aki egy csellista, komoly zenét kedvelő lány, s leginkább csak a szenvedélyének él, tehát a zenének. Rengeteg időt tölt a családjával és ő jól is érzi magát így. Ám egy napon Adam (Jamie Blackley), a környék macsó rocksztárja megpillantja őt és teljesen lenyűgözi, majd hamarosan egy párt alkotnak. A szerelmük csodaszép, teljesen utópisztikus, egészen addig, míg ki nem derül, hogy Miát felvették a Juilliardra, ami nem is lenne probléma, ha nem New Yorkban, a lehető legmesszebb Portlandtől és Adamtől, aki idő közben turnézni indul a bandájával.
Ez eddig nem is tűnik túl nagy sztorinak, sőt teljesen átlagosnak hat az egész, de a csavar csak itt jön. Aki olvasta a könyvet az már tudhatja, hogy mindezt onnan tudhatjuk meg, hogy Mia és családja autóbalesetet szenvednek és a lány egy köztes állapotban reked a halál és az élet között. Testéből kikelve, külső szemlélőként látja magát, a kórházban bolyong és próbálja felmérni a helyzetet, vissza-visszaemlékezve a múlt eseményeire, közben azon töprengve, hogy érdemes-e életben maradnia vagy válassza inkább a halált. Melyik éri meg? 
A történet ott kezd el kialakulni és egyben kibontakozni, mikor karamboloznak és Mia a földön ébred, nem értve, mi is történik éppen. A cselekmény innentől kezdve párhuzamosan halad a kórházi részekkel és a visszaemlékezésekkel. Tulajdonképen a flashback-szerkezetnek köszönhető az, hogy mind a film, mind a könyv ilyen fantasztikus lett, mert valljuk be, hiába csalt könnyet az ember szemébe jó néhány jelenet, akkor is teljes mértékben kiszámítható a cselekmény. Ezt senki sem tagadhatja, még a rajongók sem.
Saját véleményem szerint a rocker-klasszikus zene ellentéte kicsit elcsépeltnek számít a mai világban, hiszen már minden megoldható, és a kérdést is felveti: Miért nem jutott eszükbe hamarabb együtt zenélni? Miért kellett a film háromnegyedéig várni, hogy Mia és Adam megtalálják a közös hangot? Mi is a film igazi, komoly mondanivalója? Hiszen még a kérdést sem hagyta nyitva nekünk, hogy a szerelmespárunkkal mi fog történni, ugyanis a végén, mikor rocksztárunk ott ül a kórházi ágy mellett, elmondja neki, hogy... Remélem nem hittétek, hogy elmondom!
A film rendezőjét R.J. Cutlert nem nagyon ismertem, csak annyit tudtam, hogy korábban dokumentum és portréfilmeket készített, így nem nagyon állítottam fel elvárásokat. Ennek ellenére, a film főhősnőjét Chloe Grace Moretz-et több szerepben is láttam. Olyan filmekben dolgozott korábban, mint a Carrie, az Éjsötét árnyék vagy akár a Leleményes Hugo. Elvárásaim voltak felé, de mégsem kaptam meg tőle mindazt, amit reméltem. Vidámnak vidám volt, de az érzelmesebb jeleneteknél nem mindig adta a maximumot. A legmeghatóbb és szerintem a legnagyobb jelenet is az volt, mikor a nagypapa (Stacy Keach) bement hozzá. Annál a jelenetnél Stacy kihozta belőle a színésznőt, amit a film eleje óta vártunk.
Jamie Blackley alakította Adamet. Ha jól tudom, a színésznek ez volt az első (legalább is az első komolyabb) szerepe és ahhoz képest nem volt rossz. Leginkább ugyanazt a réveteg fejet mutatta mindenhol, mégis úgy gondolom, hogy van jövő a fiatalember előtt. Én legalább is elnézegetném még a TV vásznon. 
Többen kérdeztétek tőlem facebookon, hogy a film jobb-e mint a könyv. Azt kell mondanom hogy igen, a vetített verzióban (és ezt nem sokszor olvashatjátok tőlem) jobban tükröződnek az érzelmek. Kicsit talán még meghökkentőbb is. Nem fog szépen hangzani, de aki látta/megnézi a filmet és még nem olvasta, az ne is tegye. Illúzióromboló lehet.
Összességében bár az alaptörténet sablonos, de maga a kivitelezés és a remek szerkezettel bíró alapoknak köszönhetően egy szuper film, ami igazán meghatóra sikeredett - főleg a trailer. Az If I Stayt azoknak ajánlanám elsősorban, akik szeretik a zenét és a romantikát, mert azoknak biztos elnyeri a tetszését. Ne felejtsétek el a zsebkendőket sem, mert lesz egy-két rész, ahol biztosan hasznotokra lesz.

rendező: R.J. Cutler
forgatókönyvíró: Shauna Cross, Gayle Forman
zeneszerző: Heitor Pereira
operatőr: John de Borman
producer: Denise Di Novi
vágó: Keith Henderson

szereplő(k):
Chloe Grace Moretz: Mia Hall
Jamie Blackley: Adam
Mireille Enos: Kat Hall
Liana Liberato: Kim Schein
Lauren Lee: Smith Willow
Aliyah O'Brien: Emt
Aisha Hinds: Ramirez nővér
Joshua Leonard: Denny Hall



Ennyi lettem volna mára, remélem tetszett nektek. A bejegyzést azért ma hoztam, mert holnap nem igen lesz rá lehetőségem, de remélem senki sem haragszik. ;) Ha még nem tettétek volna meg és szeretnétek tőlem a továbbiakban is olvasni, akkor iratkozzatok fel!
Ölel Titeket, 
Agatha Hestya
Üzemeltető: Blogger.