KRITIKA - Véres liliom

Véres Liliom
A történet vége engem teljesen váratlanul ért. Miután elolvastam a harmadik fejezetet is, pár percig némán meredtem a képernyőre és próbáltam rájönni, hogy mi történt pontosan.
A blog Bloom Peters-ről szól, aki az árvaházat és a nevelőszülőket váltogatva nőtt fel, ami neki jelentős lelki sérüléseket okozott. Erre rásegített ahogy egyéb helyeken bántak vele, többek között az iskolában is. Ez a blog jó példa arra, hogy a fiatalokat, illetve úgy összességében az embereket mennyire tönkre lehet tenni pusztán a szavakkal, amiket az ember kiejt a száján. A történetben Bloom egy pszichiáterrel beszélget, neki idézi fel a múltbéli eseményeket, hogy hogyan is került oda, miért is tart ott jelenleg, ahol. Spoilermentesen elég nehéz erről mesélni, mert eléggé rövid ezidáig, de aki szereti a véresebb jeleneteket, akkor annak ha más nem is, de a cím biztosan felkeltette az érdeklődését. 
Kicsit hülyeségnek tartom a feledik jeleneteket, részeket. Nagyon szuperül vannak megírva, talán jobban is, mint a rendes fejezetek, de úgy gondolom, egyszerűbb lenne, ha mindegyik végére odabiggyesztenéd a hozzátartozót. Ezt azért is javaslom, mert a részeid nagyon rövidek. Mire beleélem magam a sztoriba, már vége is. Ha kell, akkor hozzad kéthetente a részeket, nem kell elkapkodni, a sztori jó, ha másoknak tetszik és érdeklődnek iránta, akkor nem fognak lekopni, higgy nekem!
Ha már a rövidségnél tartunk, muszáj megemlítenem a párbeszédeket, amiket beleteszel. Bár sok minden kiderül belőle, akkor is eltart egy ideig, mire rájövök ki beszél, viszont olyankor sem tudom rendesen magam elé képzelni azt, hogy mégis mit csinálnak, mit reagálnak, milyen arcot vágnak az egészhez. Azt, hogy szívesen teszik-e, amit tesznek, nem-e ironikusan beszélnek, mert nem írod oda. Érted a lényeget? A harmadik résznél teljesen korrekt volt, viszont az azelőtti részekben nem igazán.
Elérkeztünk a helyesíráshoz. Többnyire nincs probléma nálad, néhol egy-két fogalmazási hiba akad, nézzünk például a prológusodban egy hibát: "A szívem őrültül vert, és az egész testem remegett." szerintem helyesebb lenne az a kifejezés, hogy őrülten vert. Sokkal szebben hangzik és magyarosabb. A másik gyakori hibád, hogy vessző helyett pontot teszel, vagy pedig túl sok vesszőt használsz. Mivel a prológusod van megnyitva, megint innen mutatok egy példát "Hogyne. Csak essünk túl rajta.". Ha vesszőt teszel a hogyne után, akkor is ugyan úgy tudod érzékeltetni azt, hogy a lány megvetően mondta azt, amit.
A szövegszerkesztésre nagyon figyelj oda, mert a legapróbb hiba is el tudja csúfítani a blogodat. A karácsonyi extrákban van egy rész, ahol fehérrel ki van emelve egy bizonyos szövegrészlet. Lehet hogy nem szándékosan csináltad, ezért azt javaslom, mindig ellenőrizd a bejegyzésedet, mielőtt kiteszed, illetve alul a pipáknál old meg, hogy még egy sor látható legyen, esetleg a szöveget rövidítsd le, mert a 4. pipálásra való lehetőség nem látszik, csak a negyede. Még hogyha szeretnék is oda pipát tenni, nem tudok mert se a kockát, se a javaslatot nem látom.
A fejléc maga nagyon tetszik, a kissé komorabb színek teljesen jól passzolnak a picit félelmetesebb címhez. Lehet azért, mert hozzászoktam a baloldali, esetleg a kétoldali menüsorhoz, de kicsit furcsállom a tiedet, esetleg túl vékonynak tűnik nekem a chat-nél és azért. A blogarchívumot szedd ki onnan, mert csináltál 'oldalak' modult, ezért teljes mértékben felesleges. Az elrendezést is felcserélném úgy, hogy az oldalakat feljebb hoznám az alapadatok helyére, így az egyel lejjebb kerülne, alá a chat, utána a feliratkozók és a kampány, így az egész sokkal szebb, hasznosabb és természetesebb hatást keltene.
Összességében az ötlet jó, igen fantáziadús, de figyelj oda a szövegszerkesztésre és a bővebb kifejtésekre a párbeszédeknél. A feledik jeleneteket tedd össze a rendesekkel, így az olvasó bár többet vár, de hosszabb és eseménydúsabb részeket fog olvasni. A fejléceddel nincs bajom, de a modulokat rendezd át és tökéletes lesz! További sok sikert a blogoláshoz!

Ha szeretnétek tőlem hasonló bejegyzéseket olvasni, iratkozzatok fel a blogra és köszönöm hogy ezt elolvastátok! Ne feledkezzetek meg a facebook oldalamról sem, amit IDE kattintva megtekinthettek! :)
Ölel Titeket,
Agatha Hestya
Üzemeltető: Blogger.