Hogyan tudok pontokat szerezni a felvételihez?

Mint tudjátok a felvételi pontokat idén még kétféleképpen tudja kalkulálni a felvi.hu. Ez a jövő tanévtől nem tudom, hogy hogyan lesz, de idén még lehet duplázni, így ha valakinek nem jók az év végi jegyei, az érettségi százaléka átlagban, akkor a két fő érettségi tárgyát a kalkulátor duplán számítja. 
Mielőtt megmutatom, hogy a pontszámító kalkulátor hogyan működik, azért elmondom, hogyan lehet pontokat szerezni. Az első és legfontosabb, hogy az érettségi pontjaidba a 11., illetve a 12. év végi eredményed számítanak. Sokan azt hiszik 12.-ben a félévi jegyek a fontosak, de ez marhaság, maximum egy-két egyetem/főiskola kéri, de ez igen ritka és a honlapjukon feltüntetik valahol.
Összesen 500 pont gyűjthető. Ebből száz az öt tantárgy, tehát az irodalom, a nyelvtan, töri, matek, angol, illetve most már egy darab természettudományi tantárgy (földrajz, kémia, biológia, fizika). Ha ezekből olyat választasz, ami tizedikben kiment az órarendből, akkor logikusan az utolsó két évi eredmény számít, tehát a 9. és a 10. osztályos év végi eredmény. További száz pont gyűjthető az érettségi átlagából, majd az érettségi pontokból kétszáz pont. Ez így összesen négyszáz. Az utolsó száz pont a többletpontokért kapható. És akkor most mindenki számolja össze hányszor írtam le az egész bejegyzésben a pont szót.


Többletpontok szerzésénél a lehetséges opciók:

1, Nyelvvizsga: Ha középszintű nyelvvizsgával rendelkezel, akkor plusz 28 pontot kapsz a már meglevő pontjaid mellé, ami szerintem nem kis szám, hiszen itt mint tudjuk, minden darab számít. Ezzel szemben, ha emelt szintű nyelvvizsgát teszel, az már +40 pont. Megéri tanulni, nem?

2, Emelt szintű érettségi: Ha emelt szinten érettségizel az azt jelenti, ha eléred a 45 százalékot, akkor az elért százalékodért kapott pont mellé kapsz még plusz ötvenet. Viszont ez még nem számít elég jónak, szóval azt tanácsolom ezt a lehetőséget csak akkor válaszd, ha minimum a 60%-ot eléred.

3, OKTV: Azaz az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken részt vett eredményekért, ha az első 10.-ben benne vagy 100 pont, 11-20-ig 50 pont, illetve ha az első 21-30-ban vagy benne +25 pont jár. Szerintem ez tök jó! Ha nem felejtem el leadni a jelentkezési lapot, akkor teljesen biztos, hogy indulok magyarból, még ha nem is nyertem volna. Egy próbát megér!

4, SZÉTV: Őszintén szólva lövésem se volt mi ez, de egy kis nézelődés után rájöttem, hogy ez a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén részt vett eredményekről szól és a pontszámítás ugyan úgy van, mint az OKTV-nél.

5, TUDOK: Na erről olyan hosszú szöveg volt, hogy nem bírtam végigolvasni, ez a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának a rövidítése és aki erről többet szeretne tudni, az ITT megtekintheti.


6, OKJ-s képzés: Bizony, ha valaki azután jelentkezik egyetemre/főiskolára, hogy OKJ-s képzésen vett részt, többletpontot kap. Ez kicsit bonyolult és attól is függ, hogy milyen szakirányú képzést végzett el az illető, valamint attól is, hogy a képzést biztosító szakemberek, hogyan határoznak. Szerintem ez egy kicsit szemétség, de hát ez van sajnos.

7. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: Igen, sikerült ezt leírnom és nagyon büszke vagyok magamra. Tehát az itt elért legalább harmadik helyezésért plusz harminc kapható.

8, Országos Művészeti Tanulmányi Verseny: Ezért sajnos csak plusz húsz többletpont kapható, annak ellenére, hogy minimum országos harmadik helyezettnek kell lenni.

9, Sportteljesítmény: Az olimpián való részvételért - amibe a sakkolimpia is beletartozik - plusz 50 többletpont jár. Ha világ-, illetve Európiai-bajnokságon részt vett és legalább 3.helyezést ért el, az +30 többletpont; korosztályos világ- és Európa-bajnokságon való részvételért, amelyben szintén legalább 3. helyezést ért el, húsz többletpont; ugyan így Országos bajnokságon való részvételért plusz 15 többletpont és végezetül újfent így, diákolimpia döntőjében elért legalább 3. helyezésért 10 többletpont kapható.

10, Esélyegyenlőség: Tehát ha segélyezett vagy, terhes vagy gyermeket gondozó vagy, illetve fogyatékossággal élő, akkor plusz negyven pontot érdemelsz. Ha mindhárom, akkor is csak ennyi.

Remélem tetszett nektek ez a rövid kis tájékoztató és tudtam nektek segíteni. Ha bármi kérdésetek, illetve kérésetek van írjatok nyugodtan, ahogy eddig tettétek, akár itt kommentven és megpróbálok nekik eleget tenni. Örülök, hogy ezt a rovatot ilyen lelkesedéssel fogadtátok, hamarosan jövök a következő részével,a mi a pontszámítást írom le nektek lépésről lépésre! 
Ölel Titeket,
Agatha Hestya
Üzemeltető: Blogger.