Az új őrület: Pokémon Go

A Pokémon című játékot 1996-ban Tadzsiri Satoshi ötlete nyomán készítették el. Már a korábbi években is hatalmas rajongás övezte körül, ezért sokunk gyermekkorát is végigkísérte. Azóta a szériából már anime, manga, figurák és még rengeteg más termék készült, és most megérkezett a legújabb Pokémon-hullám: A Pokémon Go.



A Pokémon Go egy okostelefonra letölthető applikáció, amelynek lényege, hogy a valós környezetben keresgélve keressünk, és találjunk pokémonokat, majd fejlesszük őket, és megmérkőzzünk másokkal. Az alkalmazás alapötlete, hogy megmozgassa a játékosokat, és akár össze is hozza őket. Ez egy nagyon hasznos próbálkozás, és sok játékosnál el is érte azt, amire hivatott a játék. Sőt, sok olyan embert is magához vonzott a széria, akik eddig nem is érdeklődtek a videojátékok kultúrája, vagy éppen a Pokémon iránt. Sajnos akadnak olyanok is, akik nem az élmény miatt, hanem a divathullám hatására csatlakoztak a pokémonedzők közé. Ez az elhivatottabb rajongókat akár zavarhatná is, de a vadászat őket is kellően lefoglalja ahhoz, hogy erre csak legyintsenek. De mégis mi olyan megkapó ebben a játékban? Tesszük fel jogosan a kérdést, ha távol állunk ettől a kultúrától.


A virtuális valóság megjelenése, és a fejlett játéktechnika előtt sok játékos álmodozott arról, hogy a való életben megélje a játék nyújtotta élményt, és a Pokémon Go ezt az álmot megvalósította. Már nem a gép előtt haladunk előre, hanem a valós környezetünket is fel kell fedeznünk, és fáradságos sétákat kell tennünk, ha pokémonokra szeretnénk lelni. Ez az innovatív ötlet elméletben, és félig-meddig a gyakorlatban is sikeres lett, de az éremnek itt is két oldala van. A Pokémon-go most már autóbaleseteket, betöréseket és majdnem-katasztrófákat is tudhat maga mögött. Ritka pokémonok reményében követtek már el birtokháborítást, illetve az autósforgalom közepén is vadásztak már játékosok. A játék  töltőképernyője ugyan figyelmeztet, hogy maradjunk éberek, de úgy látszik ez nem elég. Az esetek nyomán sok, látogatókat vonzó hoaxot tettek közzé webes felületeken, mint például azt a történetet, hogy egy fiatal fiú megkéselte öccsét, mert azt gondolta, a kisfiú letörölte telefonjáról a Pokémont. Reméljük, az ilyen esetek megmaradnak egyszerű kamuhíreknek...


Szerencsére a játék és a jelenség pozitívabb módon is összehozza az embereket, gondolhatunk itt a szervezett közös vadászatokra, pokémon-csatákra, és minden más rendezvényre, ami a Pokémon-go miatt jött létre. Aki eddig magányosan játszott, most akár valós barátokra is lelhet a vadászatok során. Akit eddig is zavart, hogy az emberek a telefonjukba mélyedve járnak-kelnek az utcán, annak ezután sem lesz szimpatikus az új Pokémon-darab, de aki rajongó volt, az továbbra sem tántorodik el. Aki pedig csak most fedezte fel a Pokémont a Go verzió kapcsán, annak ajánlom, hogy mélyebben is merüljön el a témában, mert ha ez tetszik, akkor az egész franchiset kedvelni fogja.


Üzemeltető: Blogger.