Hogyan fejleszd a kreativitásod?

Az eheti cikkembe, egy olyan témáról fogok írni néhány tanácsot, amivel a hétköznapok szürkeségét színessé tudod varázsolni. Hiszen ha az ember egy kis kreativitást visz bele a napjába már is vidámabban telik el a nap. Nos, nézzük is az elsőt:

Csinálj valami újat, itt arra gondolok, hogy szimplán más útvonalon közlekedsz, mint ahogyan eddig tetted 100 alkalommal. Viszont ez idő alatt ne telefonozz, hanem figyelj a környezetedre és így észreveszed a mindennapi csodákat vagy épp azt, hogyan kap a szél a fa lombkoronájába. Akár elkezdhetsz egy új nyelvet megtanulni, de ha ez még se tetszene annyira, akkor számos kézimunka közül választhatsz amivel a kézügyességedet is remekül fejlesztheted ilyen például a horgolás, rajzolás, origamizás. Ezeknek a lényege voltaképp az, hogy az agyadat rendszeresen dolgoztasd meg.


Másodikként azt mondanám, hogy legyél nyitott a világra. 
Gyűjts inspirációkat a hétköznapjaidból, az internetről, könyvekből, filmekből és akár zenékből is. Ami a legjobban tetszik neked azt akár a szobád falára vagy a tükrödre ki is teheted. A lényeg, hogy szemed előtt legyen, hiszen minél többször olvasod el, annál jobban fog berögzülni. Ha teheted akkor utazz el pár napra és légy ott lélekben is, ne csak testileg. Kapcsolj ki. Fontos, hogy mindig azzal törődj amit épp csinálsz és ne mással. 


Harmadik és negyedik tanácsom az lenne, hogy merj ötletelni, együtt másokkal!
A más logikával való találkozás a te gondolatmenetednek is új löketet adhat. Fontos az, hogy brainstorming alatt ne fikázzátok egymás ötletét, mert az csak gátolja a másikat. Gyűjtsétek össze a fejetekből kipattant ötleteket, és a végén szórjátok ki a feleslegeseket. Általában a kiscsoportos ötletelés hatásosabb szokott lenni, mert ha többen vagytok, a hangadók hamar átveszik az irányítást, a félénkebbek pedig hajlamosak hallgatni.Tudom, hogy sokak számára érzékeny téma más emberek előtt felszólalni és elmondani a saját véleményünket még akkor is, ha az a befutó ötlet, hiszen én is ilyen vagyok. Az általános iskolában és a középiskolában is ezért tartoztam én is mindig a csendes gyerekek közé, hiszen nem mertem megszólalni. Azonban az érettségim megszerezésével - miután a szóbelin is lesokkoltam, hogy mindenki engem figyel - megígértem magamnak, hogy mától másképp lesz, és ha van ötletem, azt igen is elfogom mondani, ami mellett egyszerre állok ki és engedek is belőle csoportos tevékenység esetén. Ehhez a tanácshoz még azt is hozzáfűzném, hogy ne elégedj meg az első megoldással. Lehet, hogy az első körös megoldás a jó, de leggyakrabban megéri időt és energiát áldozni arra, hogy továbbgondold a kérdést.


A következő két javaslatom az lenne, amiket akár össze is lehetne kapcsolni, mint az előző kettőt, hogy kezeld helyén mások véleményét és engedd el a negatív érzéseidet, gondolataidat, azok többet ártanak, mint hinnéd. Ha javító szándékú kritikát mondanak az ötletedre, ami logikusnak vagy használhatónak tűnik, esetleg úgy érzed, hogy előrébb viszi az ötletedet, akkor azt fogadd el. Ennek ellenére, mégse adj túlságosan mások véleményére, mert akkor lehúznak, és nem leszel képes saját, önálló gondolatokat teremteni. 

Végül, de nem utolsó sorban ne félj hibázni! Ha új utakon jársz, lehet el fogsz tévedni vagy csak éppen az út mellett fogsz haladni, azonban lehet ez is egy újabb lehetőség, nem pedig kudarc.
Üzemeltető: Blogger.