Unatkozom! Mit tegyek? - Nyári útmutató


Itt a nyár, rengeteg idő szabadult fel, amit végre, legtöbb esetben azzal tölthetünk el, amit mi szeretnénk, amikre suli mellett általában nem volt lehetőségünk. Mégis ilyenkor gyakran megeshet a bőség zavarában, hogy egy idő után nem is tudjuk mit kezdjünk ezzel a tengernyi szabadsággal. Pedig mikor lett volna ötlet, szabadidőnk nem maradt. Elhoztam nektek néhány tippet, amikkel remélem segíthetek, hogy ne haszontalanul és unalmasan teljen a nyár.

Hobbik, avagy alkossunk és fejlődjünk

Mindenkinek vannak hobbijai, nektek is biztos van legalább egy, ha nem több. Ezt az elfoglaltságot bármikor előveheted, sőt ajánlatos fejlesztened is. Mi az, amivel a legtöbbet szeretsz foglalkozni? Írás, rajzolás, zenélés, játékok? Ne sajnáld az időd arra, hogy azzal foglalkozz végre, amivel egész tanévben a legjobban szerettél volna, csak nem jutott rá időd. Gyakorolj! Keress különböző technikákat, amikkel fejlesztheted magad! Biztosan nem vagy egyedül a hobbijaiddal, nézz utána olyan oldalaknak és facebook csoportoknak, amik hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. Az ilyen helyeken ismerkedhetsz is, sőt segítséget kaphatsz a kedvenc elfoglaltságaiddal kapcsolatban.


Passzív elfoglaltságok

Az alkotó munka szép és jó, főleg ha fejlődsz vele és a jövőben is hasznát veszed majd. Ám hiába van nyár, ilyenkor pihenés közben is tanulhatunk új dolgokat. Vegyél elő néha egy könyvet, kapcsold be a tévét vagy keress rá a neten olyan témákra, amik mindig foglalkoztattak, csak lusta voltál utánuk nézni. Ha nincs is konkrét célod, regényekből vagy ismeretterjesztő könyvekből akkor is tanulhatsz és új dolgokat ismerhetsz meg. Miért ne próbálkoznál meg vele? Nincs veszíteni valód, ráadásul sokkal érdekesebb a tanulás, ha nem kötelező. A tévében is vannak olyan csatornák, amik első ránézésre unalmas témákkal foglalkoznak, mégis könnyen magukhoz láncolják a nézőket. Próbálkozz meg történelmi vagy szimplán ismeretterjesztő műsorokkal. Sokkal közelebb fogod magad érezni a 2. világháború történéseihez és könnyebben meg fogod érteni, ha videókat és képeket mutatnak róla és úgy magyarázzák el a lépéseket.


Komfortzónák? Minek?

Vannak megszokott rutinjaink vagy érdeklődési köreink, stílusok, amiket szeretünk és már hozzájuk szoktunk. Néha nem árt kiszakadnunk a mindennapjainkból, illetve változtatnunk egy kicsit, új dolgokat kipróbálni. Eddig csak rock zenét hallgattál, mert azt érezted magadhoz a legközelebb? Hallgass valami mást! A kedvenc olvasmányaid mind romantikusak? Vegyél a kezedbe most valami újat! A lehetőségek kifogyhatatlanok és a hangsúly a máson van. Ráadásul ez a módszer segíthet abban is, hogy valaki más helyébe képzeld magad és megérthesd az ő nézőpontját. A folytonos gyűlölködés nem tesz jót. (Gondolok itt például a különböző stílusirányzatok képviselői között lévő feszült viszonyra.)
Néha egy új útvonal, egy új hely vagy egy átlagos séta is megteheti a hatását. Ilyenkor tanácsos a telefont is otthon hagyni, hogy ténylegesen tudj a környezetedre és annak szépségeire figyelni.


Munka

Akár van pénzed, akár nincs, egy kis munka sohasem árthat. Lehet, hogy fárasztó, utálod és bunkók a
főnökök, de mindenképpen fontos tapasztalatokkal gazdagodhatsz. Sok helyre keresnek diákmunkásokat, néha csak egy-két napos alkalmi munkára, na meg ott van az újabban bevezetett közösségi munka a legtöbb gimnazista örömére. Az, hogy valamit nem élvezel, még nem jelenti azt, hogy rossz! Nézz körül az interneten és a környékeden, hogy keresnek e valahová alkalmazottat! Ha szerencséd van, talán pont olyan munkalehetőséget kapsz el, ami jelenleg érdekel vagy a jövőbeli álomelfoglaltságod segítheti (nekem összejött). Amellett, hogy pénzt is kereshetsz, fontos tapasztalatokkal gazdagodhatsz, lehetnek ezek jók vagy rosszak is, a későbbiekben biztos hasznát fogod venni. Új embereket ismerhetsz meg és legalább egy kicsit beleláthatsz abba, hogy a szüleid mit tesznek a mindennapi megélhetésért.


 Játssz, mert megteheted!

Lehet, hogy nem a legbölcsebb elfoglaltság, de végső esetben utána lehet keresni internetes játékoknak, hiszen rengeteg van belőlük. Van jó néhány, amikhez ingyen hozzáférhetsz, letöltheted őket és hosszabb távra is elfoglaltságot nyújthatnak. Néhány példa erre a Honfoglaló, Leauge of Legends, Smite, Blade and Soul, OSU! esetleg a Csábításból jeles vagy a szeptemberben magyarul megjelenő Eldarya. Fejleszteni talán egyik sem fog téged, de ha néhány vidám percet szereznek neked, akkor már megérték.
A sorból a hagyományos társasjátékok sem lóghatnak ki. Igaz, hogyha nem tudod összecsődíteni a bandát, akkor ennek nem veszed nagy hasznát. De nem egy olyan társasjáték van már, ami több emberrel, felnőtt fejjel is élvezhető. Ilyen a Dixit vagy a Police. Mind a kettő megmozgatja az agyad és jó szórakozást nyújt. Ne feledkezzünk meg az örök klasszikusokról sem, a monopolyról és az UNOról.


Nyiss a világra és a múltra!


Lehet, hogy az iskola miatt a történelem már unalmas, de hidd el, hogy megéri néha meglátogatni néhány múzeumot és közeli műemléket. Hogyha messzire utazni nincs is pénzed, a környékeden biztos van legalább egy-két olyan épület vagy szobor, amihez el tudsz sétálni vagy elég egy buszra felpattanni. Lehet, hogy nap nap után elmentél egy műemlék mellett mégsem tudod igazán, hogy kinek állították. A fővárosunkban is rengeteg múzeum van sok-sok témában. Ha mást nem, a Hősök Terét vagy a városligetet ingyen is be tudod járni. De ott van nem messze az Állatkert vagy a Terror Háza, amik nemcsak érdekesek, de sokat tanulhatunk belőlük. Testközelbe hozzák az élményt és a Terror Házát akkor is élvezni fogod, ha herótot kapsz az unalmas töri óráktól és sehogy sem megy a fejedbe az anyag, a dolgozatok pedig mindig nehezek. Ugyanez vonatkozik az állatkertre. A tanár órákon keresztül járathatja a száját a meleg mérsékelt övi állatvilágról, de ha élőben látod ezeket a lényeket, sokkal könnyebb megjegyezni őket.

Nektek mi a programotok a nyárra? Ti mit szoktatok csinálni, ha unatkoztok?
Üzemeltető: Blogger.