A ruhavásárlás fáradalmairól

Sziasztok!

Most kissé csajos téma következik, remélem nem bánjátok.
Lány vagyok, tehát be kell valljam, hogy én is, mint biztos közületek is sokan, hát... imádok vásárolni. Elsősorban könyveket, de néha rámjön az izgalom, hogy kellenek a ruhák, amikből sosem lehet elég. Kinyitom a szekrényt, mégsem találom az igazit és ebből szoktak lenni a hisztik reggelente. Jöhet az ismerős kérdés, a ,,Mit vegyek fel?" Ez túl nagy, ez túl kicsi, ez nem úgy áll, ahogy szeretném, ez túl elegáns, ez túl lezser, stb...
Szeretek alkalomhoz illően öltözni, minden egyes darabot nagy gonddal választok meg, ha elmegyek valahová. Általában mindennek oka van, hogy mit miért és hogyan viselek. Igyekszem, hogy az öltözködésemmel kifejezzem magam és azt, ahogyan az adott alkalomhoz viszonyulok. Ahogyan iskolába nem veszek fel báliruhát, úgy egy esküvői fogadásra sem megyek el laza melegítőben és pulcsiban. 
Sajnos az én legnagyobb problémám, hogy sohasem találom meg az ideális ruhát, amit tökéletesen tudnék viselni magamon. Mostanában, ha elmegyek vásárolni, általában üres kézzel térek haza, pedig égeti a kezemet a ruhára szánt pénz! Bemegyünk egy boltba és alig akad meg a szemem egy-két darabon, amikre esetleg az a reakcióm, hogy ,,elmegy", nem hogy azt mondhassam: ,,Ez álmaim ruhája!"
Tehát a vége úgyis mindig ugyanaz lesz: maradnak a régi, sok számmal nagyobb együtteses pólók...

A helyzet az, hogy fel lettem kérve koszorúslánynak az egyik unokanővérem esküvőjére. Mivel egyedüli koszorúslány leszek és ez pedig nem egy nagyszabású lagzi lesz, nem nagyon határozták meg a viseletem. Egyértelműen legyek csinos, a ruha ne legyen se fehér, se mintás, ahogy illik. Van néhány szép ruhám, de egyik sem való erre a szerepre. Tehát bele lehet kezdeni a vásárlásba és a folytonos nézelődésbe, hogy mégis mit vegyek majd fel. 
Közben értelemszerűen megküzdök a boltok minden egyes nyavalyás hátráltató tényezőjével.

Haladjunk szépen sorban, hogy mik is ezek.
I. kör
Találnunk kell egy boltot. Ez nem olyan nehéz, elég sok pláza van, ahová egyszerű eljutni, még a kisebb településeken is találni már ruhaboltokat. Na meg van néhány olyan nevesebb üzlet, amiket mindenhol megtalálni, ezekben találni mindent, felsőket, alsókat, cipőket, ékszereket, kiegészítőket... Szóval ha a környéken csak egy H&M van, akkor ott már szinte be is lehet vásárolni. Ám ez még nem jelenti azt, hogy bármi is tetszeni fog abból, ami ott van,

II. kör
Oké, ott vagyunk a boltban. Én általában tanácstalanul, hiszen alig találok valamit, ami tetszik. Ilyenkor jön a hosszas nézelődés, a kutatás, hogy mit is próbáljunk fel. Sokszor előfordulhat, hogy valami távolról tetszik, ám közelebb érve már se a színe, se a mintája nem megfelelő. Amikor a leértékelt, fogytán lévő darabok be vannak akasztva egymás mögé, olyankor is meglehet, hogy teljesen mást kapunk, mint amire számítunk. Nem egyszer történt már meg velem, hogy végre találtam valami blúzt, ami tetszett. Aztán kihúztam a többi felső közül és rájöttem, hogy azon a felsőn az asszimmetria sehogy sem tetszik.
Ráadásul nem egy nevetséges darabot tudnak a piacra dobni. Van néhány háló illetve horgolt terítő, amiket a kislányok képesek egy szimpla melltartóra rávenni. Lehet én vagyok elmaradott, de szerintem iskolába nem való olyan felső, amiben a komplett mellük látszik melltartóstól mindenestől. 
»Tipp: Lányok, hagyjunk valamit a pasiknak arra az esetre, ha kettesben akarunk maradni velük! Ha már mindent látnak első ránézésre, minek vetkőztessenek le benneteket? Maradjunk meg finom úrihölgynek, mintsem útszéli kéjlányoknak.

III. kör
Fogjuk rá, hogy találtunk néhány olyan ruhadarabot, amik hogyha nem is az álom ruhák, de valamennyire okésak. Mehetünk próbálni!
Sajnos néhány boltban közel sincs annyi fülke, mint kéne, hosszúak a sorok, kicsi a hely. Nem egyszer volt, hogy még a tökéletes ruhadarab megtalálása sem volt elég ahhoz, hogy kiálljak egy ilyen sort.
»Tipp: Hogyha barátnőnkkel megyünk vásárolni, akkor ne legyünk szégyenlősek, nyugodtan be lehet vállalni, hogy egy fülkében próbáltok (persze, ha elfértek). Ilyenkor legalább, ha felvettetek valamit, nem kell átkiabálni neki a szomszédba, hogy nézze meg és véleményezze. Esetleg egymás választott ruháit is kipróbálhatjátok a poén kedvéért.
A próbafülkéknek sokszor nem csak a méreteivel vagy a darabszámával van gond. Előfordul néhány rettentően igénytelen hely, ahol se egy kis ülőkét, se valamilyen szőnyeget nem tettek le. Nyáron ez külön macerás, hiszen kinek van kedve a csupasz lábával a mocskos padlón taposni? Ahol nemrég jártam, ott az összes porcica, hajszál és kosz felgyúlt a próbafülkém szélében. Nem lett több kedvem a próbáláshoz. Ám az is elég lehangoló, amikor nem tudsz leülni, illetve nem tudod hova lepakolni a cuccaidat. Mintha csak azt mondaná az üzlet, hogy oldd meg magadnak, hogy hova hajtogatod le a nadrágodat, vagy hova teszed a táskád. 

IV. kör
A próbafülkében állva, rajtunk a kinézett ruhával előfordul, hogy nem passzol a méret, hiszen gyakran eltér a számozás. Ez cipőknél is gyakori, hogy egyszer a 38-as, másszor pedig a 40-es jó csak (szélsőséges példa). Az én legnagyobb problémám, hogy lábbeliből, a 37-es kicsi, a 38-as nagy, feles méret meg ugye nincs.
»Tipp: Ha már nem egyedül vásárolsz, akkor megkérheted a társadat, hogy rohanjon el neked ebből meg abból a ruhából egy nagyobb/kisebb darabért.
»Tipp: Ha pont az ideális méret hiányzik az üzlet tárházából, neked pedig az a ruha az álmod, akkor megkérheted az egyik eladót, hogy nézzen utána a rendszerben, hogy máshol, a legközelebbi üzletükben van e az adott méretből. Ilyenkor, ha rendes az eladó még fel is ajánlja, hogy odatelefonál és lefoglaltatja neked. De ha ez nem jön össze, akkor a márka hivatalos weboldalát is megnézheted és megrendelheted onnan.

V. kör
Miután megtaláltad az ideális ruhát a sok szenvedés után, jöhet a kassza és a fizetés. Habár előbb nem ártana csekkolni az árat, ami hát, az esetek többségében nevetségesen drága. A legtöbb helyen már egy hétköznapi, egyszínű, minden fazont nélkülöző póló is egy vagyon. Sajnos ezek nem mindig a legjobb minőségűek. Jártam már olyan üzletben, ahol látszott a ruhákon, hogy párszor felveszem és már szét is esik, mégis aranyárban volt az összes darab.
»Tipp: Ha már drága ruhát vásárolsz, vásárolj márkásat! Néhány kitűnő márka ára nem véletlenül van az egekben. Ezek általában sok-sok évig bírják a gyűrődést. Anyukámnak van egy olyan 20 éves nadrágja, ami még mindig hibátlan állapotban van. 
»Tipp: Legrosszabb esetben megjegyezheted magadnak a kinézett, drága pólót/nadrágot/szoknyát és az üzletet, majd visszajöhetsz, ha le lesz árazva. Általában tavasz/nyár elején a téli darabokat adják olcsóbban, télen pedig a nyáriakat. (És ne feledkezzünk meg a Joy napokról.)

VI. kör
Végső elkeseredésünkben fordulhatunk az internet felé is, mint bolt. Persze innen rendelni sokkal megbízhatatlanabb, mert hát ki tudja, hogy amit kérsz felső, biztos jó lesz e rád. Mivel a megfelelő darabok ráadásul külföldön vannak, legtöbbször nem is maga a rendelt tárgy a drága, hanem a szállítási költség. Olyan is előfordul, amikor a cég pont Magyarországra nem vállal szállítást. Ezzel nem lehet mit csinálni, ez van sajnos. De hogy valami pozitívat is említsek: néha vannak olyan tárgyak, vagy leárazások, amikor nem kell postaköltséget fizetni.
»Tipp: Ha mégis internetről rendelsz magadnak ruhadarabot, a legtöbb helyen fent vannak a méretek pontosan megadva. Ne sajnáld arra az időt, hogy lemérd magad! Felesleges pénzkidobástól kímélheted meg magad. Esetleg a kommenteket is elolvasgathatod, ha vannak, hogy lásd más vevők véleményeit.

Remélem legalább egy kicsit segíthettem. Ha nektek is van néhány tippetek a (ruha)vásárlással kapcsolatban, ne habozzatok megírni kommentben! Ki tudja hány elkeseredett lány napját menthetitek meg?
Végezetül itt egy zeneszám hangulatfestőnek. le sem tagadhatnám, hogy a feketét szeretem a legjobban magamon
forrás
Üzemeltető: Blogger.