Őszi merengés

A ropogó, színes őszi faleveleken lépked lassan, elmélázva. Számonkérő szemeket vet a tájra. Hiszen a nyár szinte meg sem történt, az Ősz kopogott, és most minden nyugovóra készül térni. Szomorúan néz a ködön át, a hegyek ormát befaló felhők felé. A hegycsúcsok úgy tűnnek el, mint a boldogság, fokozatosan és visszafordíthatatlanul. A fák színes levelei között beszűrődő meleg fények vigasztalóan hatnak rá, ahogyan céltalanul körözik a fák alatt. Gyerekek játszanak a levélkupacokban, hintáznak, bicikliznek, fogócskáznak, a felnőttek pedig mosolyogva néik őket.

 Csak ő áll így itt, egymagában.

 Keresve valamit, amiről nem tudja, megtalálja-e valaha. Talán azt sem tudta mit keres, csak találni akart valamit, ami útmutatást adhat neki, ami céllal ruházza fel; csak valami történjen már. De már nem fog, mert az ősz szele játszadozik a hajtincseivel, és csípi pirosra az orcáit. Talán nekem is nyugovóra kéne térnem, gonolja magában. Talán nekem is csendesülnöm kéne,suttogja maga elé. Nem megy azért ez annyira könnyen, mondta saját szavaiban kételkedve, miközben viselte bakancsa orrával rugdosta egy fa erős gyökerét. Csak így merengett magában, egészen addig, amíg az a nyugodt, nyárias délután, amiben elveszett, sötétebbre váltott, és elengedte az Ősz első esőjét. A gyerekek beszaladtak a szüleik kezét fogva, nevetgélve.

Csak ő áll így itt, egymagában.

Az esőcseppek egyenletes kopogással landolnak a kabátján. Az ég felé fordítja az arcát, hátha látja még a búcsúzó Napot: de már nem látja. Csak az esőt, és a ködöt látja. Erről persze az élet jut eszébe, mi más? Ott sem látja a napot, de ez az erő mindig a barátja volt. Sokszor járt ki ide, nyáron és tavasszal is, de főként az ilyen csípős, kellemes őszi délutánokon. Az eső még erőteljesebben hullott alá, mostmár sötétedett is. Visszatért a sáros ösvényre, és zsebre tett kézzel, lassan lépegetett hazafelé. Még egyszer utoljára visszanézett a békés tájra, vett egy nagy levegőt. Megnyugvást jelent a számára, mindig is azt jelentette, és még sokáig azt fogja.


Még akkor is, ha csak ő áll így itt, egymagában.Üzemeltető: Blogger.