A Halloween eredete és története


A Halloween egy ősi kelta ünnep, amelyet október 31.-én ünnepelnek. Elsősorban angolszász országokra jellemző, de mára már mindenhol előfordul. Eredetileg samhainnak hívták, és a boszorkányok, démonok éjszakájaként vált ismerté. Úgy hiszik, a gonosz lelkek visszatérnek a túlvilágról, hogy megzavarják a még élők életét.



A töklámpás egy nagyon híres jelképévé vált az ünnepnek, és legenda is tartozik hozzá. Nevét egy részeges kovácsról, Jack O’Lanternről kapta (Lámpás Jack). Jack életében nagyon sok rosszat tett, ezért az ördög egyszer meglátogatta, hogy magával hívja a pokolba, de ő nem akart menni. Ezért azt a cselt eszelte ki, hogy azt mondta az ördögnek, másszon fel a fára, és válasszon egy almát. De a fára egy keresztet rajzolt, ezért az ördög a fa tetején ragadt. Addig egyezkedett az ördög a kováccsal, míg megígérte neki, hogyha leengedi, nem küldi a pokolra. Jack leengedte őt, de miután meghalt, a Menny és a Pokol között rekedt. Jack egy kis fényt kért az ördögtől, hogy megtalálja az utat vissza az élők világába. Ő ezt egy kivájt takarmányrépába tette, és azóta ezzel a lámpással keresi a megnyugvást.



A legendának sok más változata is létezik, de a lényege és a vége ugyan abban merül ki.



Amerikában nagyon kedvelt ünnep a Halloween, a gyerekek körében is nagyon népszerű.
Magyarországon ez az ünnep a 2000-es években kezdett elterjedni, de még mindig nagymértékű vita övezi körül, főleg azért, mert a Mindenszentek és a Halottak napja közvetlenül Halloween után van. Nem szokás itt csokit kéregetni, vagy lámpást faragni, de a fiatalok szerencsére népszerűsítik a mókás ünnepet, és a két ezt követő ünnepet is ugyan úgy megtartják, ezért nincs mitől tartani.  Persze egészen érthető az ünnep körüli vita, hiszen a modern sátánizmus ezt az éjjelt a Sátánimádat éjszakájának tartja. Ez már nagyon újkeletű dolog, ezért nem kell összekapcsolni a kettőt. Ez csak plusz egy lehetőség az ünneplésre, jelmezekre és szórakozásra.


Csokit vagy csalunk! :) 

Üzemeltető: Blogger.