Sorozatajánló: Dokik


Ma megismerkedhetünk még egy sitcommal, a Dokikkal (Scrubs), ami 2001-ben debütált, itthon a TV2 és a Comedy Central jóvoltából láthattuk a részeket. 
A sok kórházas és orvosos sorozat mellett most találkozhatunk egy humoros feldolgozással is. A történetek a medikusok, orvosok és ápolók bizarr mindennapjait foglalják össze. A részek epizodikusak, általában nincs túl sok összefüggés két rész között, egyenként is lehet élvezni őket. A poénok nagyon ritkán igényelnek előzetes ismereteket. Még a karakterek közötti kapcsolatokat is érteni lehet. 

A sorozat részei húsz perc körül mozognak. Ezeket nyolc, illetve kilenc évadon keresztül élvezhetjük. Az első 24 rész még lehangoló, nem találta meg az igazi stílusát, de a többi évad egyre jobban feljebb kapaszkodik. Az utolsó évad eredetileg egy spin offnak készült, ezért már az egésznek egy sajátos hangulata van, csupa új szereplővel.
A részek igazi varázsa nem csak a végtelen hülyeségben van, hanem a komolyságában is. A történetek hiába vannak tele idiótábbnál idiótább poénokkal, a tragikumot és a komoly hangulatot mégis sikerül megőrizni, amikor arra szükség van. 

A hangsúly sokszor a szereplőkön van, a rengeteg stílus és jellem, a szituációk, amikbe kerülnek mások által, elviszik a részeket. Többször húzható párhuzam a szereplők belső lelki vívódása között. Nem egyszer fordul elő, hogy egy külső bölcsesség hozza el számukra a megoldást. 
Rengeteg szereplő van. A főkaraktereken túl, sok-sok mellékszereplő is boldogít minket, és azokat már meg sem említem, akik néha egy, vagy néha akár 4 rész erejéig bekerülnek a képbe. 


A részek John Dorian, vagyis JD szempontjából vannak elmesélve. Ő számol be a történésekről, az ő képzelgéseit láthatjuk és az ő narrációját hallhatjuk. A poén legalább ugyanannyiszor csattan el JD fején belül, mint a sorozat valóságában.
Karakterét és jellemét leginkább a HIMYM Ted Mosby-jához tudnám hasonlítani, hiszen az átélt problémái sokszor férfiasak, ám olykor nőiesek is. 
JD medikusként kezdi a sorozatot a Szent Szív nevezetű kórházban. Az évadokkal előre haladva ő is fejlődik, tanul. Szinte más ember lesz a nyolcadik évad végére, mint amilyen még az elsőben volt.

JD legjobb barátja Turk, a fekete sebész-tanonc. Ketten tökéletes párost alkotnak a közös bolondságaikkal, a legtöbb esetben jól megértik egymást. 
Turk képviseli a sebészeket, az úgymond agyatlan réteget, akik szimplán a menőségre és a vagdosásra mennek. 

Az első részben még ismeretlen Elliot Ried is medikusként érkezik a Szent Szívbe. A részek múlásával egyre jobb és közelibb kapcsolatot létesít a középponti "bandával". A férfias név ellenére egy neurotikus nőről van szó. Remekül bemutatja, hogy egy feminim személyiség milyen gondokkal találkozhat nem csak a kórházi munkában, de szimplán az életben is. Sokan együtt érezhetünk a szorongásaival, ügyetlenségével és bizonytalanságával. 

Carla Espinosa már ismeretes a kórházban, évek óta ott dolgozik nővérként. Rajta keresztül ismerhetjük meg az ápolók alárendeltségét. Na meg persze ő is bemutatja neki a női nem megpróbáltatásait, ám sokkal határozottabban tudja kezelni a helyzeteket. Egy igen erős nővel állhatunk szemben,

Dr Cox az orvos, a kemény férfi, aki sosem mutat gyengeséget és tudatlanságot. Ismeretes hosszú és kegyetlen beszédeiről.
Bob Kelso a látszólag gonosz, lelketlen igazgató, aki a hatalmát nem egyszer használja ki saját kedvére. 
Aztán ott vannak még a többiek is, a Mindenes, a Todd, Ted és még sokan mások. Minden egyes résztvevőjük csak a mi szórakoztatásunkra. 


Remélem sikerült mindenki kedvét meghoznom ehhez a sitcomhoz. Ti mit szóltok hozzá? Láttátok már?
Üzemeltető: Blogger.