Karácsonyi sütemény

Így a közelgő ünnepek előtt a konyhákban már lázasan készülődve a konyhában, biztos jól jön egy tuti bejgli recept. Hiszen nem maradhat el Karácsony bejgli nélkül!

Hozzávalók (2 rúd bejglihez)

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg szoba hőmérsékletű margarin
5 dkg porcukor
2+1 tojás sárgája
2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipet só
reszelt ciromhéj ízlés szerint

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
25 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
reszelt ciromhéj ízlés szerint

Miután mindent előre kikészítettünk a langyos tejben porcukrot feloldjuk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd az élesztős tejet a két tojássárgájával elkeverjük, végül a szoba hőmérsékletű margarint, a csipet sót és reszelt citromhéjat is hozzáadjuk. Ezek után már csak jól kell összedolgoznunk a tésztát. A lényege, hogy kemény és rugalmas tésztát kapjunk. Amíg meleg helyen pihentetjük, addig a töltelékeket el tudjuk készíteni.
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is. 
A megkelt tésztát két résztre osztjuk nagy méretű téglalapokat nyújtunk belőlük. A töltelékeket kb. 1 cm vastagságban elkenjünk a tészta teljes felületes, majd óvatos és határozott mozdulatokkal felcsavarjuk. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 
200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Üzemeltető: Blogger.