Tippek a tanuláshoz

Gondjaid vannak a tanulással így félév előtt? Semmi gond, bárkivel előfordulhatnak a rosszabb jegyek. Ma pár tippet, tanácsot hoztunk el nektek, hogy jobban menjen az iskola, reméljük, hasznotokra válnak.1.) Tényleg vedd rá magad!
Ha motiválatlanul ülsz le tanulni, jó közel a géphez, vagy a telefonodhoz, elég hamar az instagrammot böngészve fogod végezni. Tényleg vedd rá magad a tanulásra, tudatosítsd magadban, hogy ez most fontos. Ha kell, távolítsd el a zavaró tényezőket a szobából, vagy tanulj egy másikban, esetleg parkban vagy kávézóban. Van, akinek otthon kevésbé megy a tanulás, ezért érdemes máshol is nekiesni a tananyagnak.
Ha mégis otthon tanulsz, de nem tudsz elszakadni a nettől, próbáld ki a Forest nevű alkalmazást motivációként. Be kell állítanod, mennyi ideig nem nyúlsz a telefonodhoz, és amíg tanulsz, kinő egy fa, vagy bokor. Ha mégis felnyitod a telefonod, az elszáradt növényed lesz ott, jelképezve azt, hogy most sem tudtad letenni a mobilod.
Szerintem aranyos motiváció.2.) Tanulókártyák
Amikor már úgy érzed, elég jól megtanultad az anyagot, írj rá a tanulókártyára pár kulcsszót, vagy évszámot!  Keverd össze őket, és véletlenszerű sorrendben húzz ki egyet! Válaszolj rá úgy, mintha csak a tanár kérdezni a felelet közben, vagy kihúznád tételként. Próbáld meg minél részletesebben kifejteni, és biztosan rutinos leszel az anyagrészekben.3.) Mondd ki hangosan
Ha az otthon tanulást, egyedül tanulást választod, mindenképpen hangosan olvasd fel a jegyzeteidet! Sokat segít a memorizálásban, odafigyelésben, és abban, hogy szóbeli feleletnél könnyebben fogalmazd meg a tudásodat. Ha csöndben olvasgatód a tankönyvet, az az átfutásban, átnézésben segíthet, de könnyen elkalandozhatnak a gondolataid. Ha kimondod azt, amit magad előtt látsz, akkor hallás útján is tanulsz, és ez sokat segít.4.) Értsd, amit tanulsz
Ha csak magolsz, nem fogod tudni a saját szavaiddal megfogalmazni azt, amit megtanultál. Persze ha úgy érzed, számodra érthetetlen az anyag, azért olvasgass, hogy valamit le tudj írni, de az értés legyen az első. Hiszen ha bemagolod, és egy hét múlva elfelejted, nem mentél vele semmire. Az értés nem csak a matekban, de ugyanúgy a történelemben, a földrajzban és sok más tantárgyban is nagyon fontos.
Ha érted az anyagot, a feleletekben, dolgozatokban könnyebben ki tudod magyarázni azt, amit nem tudsz, mintha gépiesen tanulnál meg valamit.


5.) Használj színeket
Ha kiemelsz, bekarikázol, aláhúzol pár kulcsszót egy témában, könnyebben megmaradnak a fejedben. Használj azonos színeket az azonos témakörbe tartozóra, és így még egyszerűbb lesz memorizálni. Kreatív ábrákat is készíthetsz, ha beválik ez a módszer, és inkább vizuális típus vagy. Persze van, akiknek a színek inkább bezavarnak, de érdemes kísérletezni.


+1.) Ne tanulj mindig
Elsőre furcsán hangozhat, de ha megroskadsz a tanulnivalók alatt, nem lesznek jók az eredményeid. Ha néha fáradt vagy, és becsúszik egy-egy rosszabb jegy, ne érezz bűntudatot! Legközelebb kipihentebben futsz neki, és kijavítod. Csak ne vidd túlzásba! ;)

Nektek mi a bevált módszer a tanulásra?Üzemeltető: Blogger.