3 Young Adult könyvsorozat, amibe érdemes belekezdeni #2

A legjobb, ha az ember (leginkább könyvmoly) sose fogy ki az olvasni valóból. Ismét a legnépszerűbb műfaj, a Young Adult néhány remek sorozatának rövid ajánlóját hoztam el nektek, remélem, ismét segíthetek velük.

Simone Elkeles: Tökéletes kémia sorozat

A Vörös pöttyös kötetek gyöngyszemei közé tartoznak ennek a sorozatnak a részei.

A három könyve mindegyik része a Fuentes testvérek szerelmét mesélik el. A fiúk mexikói származásúak, de – a történet nagy része alatt – az Egyesült Államokban élnek. Az első és a harmadik kötet Fairfield-ben játszódik, aminek déli felén hozzájuk hasonló, spanyol vérű családok élnek, míg az északi oldalon gazdag fehérek.

A főszereplők hivatalos megtestesítői. A
borítókon is ők szerepelnek. Fent: Brittany
és Alex, bal lent: Luis és Nikki, míg jobb
lent: Kiara és Carlos.
És ha már mexióiakról beszélünk, természetesen nem maradhat el a banda, akik drogokkal kereskednek, fegyveres verekedésekbe keverednek: a Latin Vér. A srácok apja is bandatag volt, és az egyik hasonló balhé alatt, mikor még csak a két idősebb fiú született meg, megölték őt. Alex (Alejandro) Fuentes lett a rangidős férfi a családban, így egyértelmű volt, hogy a famíliája védelmében ő is belép a Latin Vérbe. Arra Viszont nem számít, hogy egy kémia órai ültetés miatt beleszeret egy északi oldalon lévőbe, Brittany-ba, akiért bármit feláldozna.

A középső fiú Carlos története elején ő, az öccsük Luis, és édesanyjuk Mexikóban élnek, de Carlos érdekében őt hazaküldi az anyukájuk Alexhoz, Amerikába. Ez viszont nem megy gördülékenyen, mivel Alex egyetemista, így nem lakhat nála a srác. Befogadója egy veterán katona, és családja, köztük a 16 éves Kiara, aki az iskolatársa is. Carlos sem úszhatja meg sem a szerelmet, sem a bandatagságot.

A két rész után már azt gondolhatnánk, nem nyújthat újdonságot a harmadik fivér, Luis regénye, de ezzel szemben én kellemesen csalódtam benne. Luis életét övezik talán a legnagyobb rejtélyek, ami azért sem meglepő, hiszen ő már nem ismerhette apjukat. Ő bátyjaival ellentétben nem is egy fehér lányba szeret bele, ugyanis Nikki Cruz szintén mexikói felmenőkkel, és ezzel együtt hasonlóan bonyolult múlttal rendelkezik. És úgy gondolod, Luis már megússza a bandázás veszélyeit? Hát, ez maradjon titok.

Számomra ennek a sorozatnak minden része csillagos ötöst érdemel egy ötös skálán, így legalább a műfaj kedvelőinek ajánlom. És kellemest, a hasznossal, még néhány spanyol szót, kifejezést is tanulhatsz a segítségével.

Szabó Tünde: Balla Adrienn sorozat

Ennek a sorozatnak az egyik részéről már korábban írtam ugyan, de úgy éreztem egy hosszabb ajánlást is megérdemel.

Sokan különösen előítéletesek a magyar könyvekkel szemben, ami alól az ifjúsági regények sem kivételek. Ezzel ellentétben, én különleges szerelmet érzek irántuk, talán azért, mert mindig meggyőznek arról, hogy igenis, hazai írók is adhatnak ki a kezük közül ilyen csodákat, mint például ez a sorozat.

A főszereplő, Balla Adrienn Budapesti diáklány, aki tizenegyedik osztályba jár, azonban a története nem egy egyszerű romantikus tiniregénynek bizonyul, ugyanis meg van benne valami plusz, ami a hozzá hasonlóakban nincs: a krimi. Az első rész elején Adrienn egy rejtélyes, megjegyzés nélküli pendrive-ot kap, amin eltűnt osztálytársával, Balázzsal kapcsolatos anyagok vannak. Ezzel elindul a lavina, és Adrienn napjai többnyire nyomozással telnek. Egyrészről Balázzsal, és a pendirve-okkal kapcsolatban, de vannak itt egyéb titkok is. Minden egyes rész egy külön kérdés köré íródik, amikről a címük árulkodnak, ezen kívül Adrienn múltjával kapcsolatban is próbál válaszokat találni, ugyanis az édesapja börtönben van, gyilkosság vádjával.

Azért persze young adult-hoz híven szerelemben sincs hiány, ahogy barátságokban és veszekedésekben sem. Adri mellett a legfontosabb szerepet a Domonkos ikrek játsszák, Karesz és Márk, akik közül az elsővel legjobb barátok, addig Márkkal elég bonyolultan alakul a kapcsolatuk.
Az biztos, hogy aki ezt a sorozatot elkezdi, unalomban nem lesz része, hiszen rendkívül fordulatos, ezáltal olvastatja magát.

Rachel Hawkins: Hex hall sorozat

Az elsővel ellentétben a népszerű vörös pöttyösök között egy kevésbé ismert regényről van szó. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy nem ér fel hozzájuk.

Regény ihlette montázs Weheartit-ről, amely
 háttérképnek is tökéletes.
A történet szerint Sophie sötét boszorkány, ergo varázsolni tud, ám mindezt elég felelőtlenül teszi. Sokáig civil édesanyjával él, és normális iskolába jár, de őt csak úgy vonzzák a botrányok, aminek sürgősen véget kell vetni. Így kerül be a Hekaté hall-ba, a boszorkányok, tündérek, alakváltók bentlakásos iskolájába. De ez közel sem jelent unalmas életet, sőt! Ha lehet itt még több bajba, és egyéb furcsa dologba keveredik.

Aztán ott van Archer Cross, az iskola szívtiprója, akinek ugyan a kezdetekben barátnője van, még szép, hogy a főszereplőnket szemeli ki magának. Archer jelleme pedig annyira lenyűgöző, hogy bátran mondhatom, ő az egyik, ha nem az egyetlen kedvenc, könyves fiúkarakterem.

Az írónő profi abban, hogyan tartsa az olvasókat foglyul, ugyanis mindig sikerül, olyan fordulatokat belevinnie a történetbe, hogy az állam gyakran már a földet verdeste. Emellett ráadásul még humoros is, köszönhetően Sophie sosem fogyó szarkazmusának.

Szintén trilógiáról van szó, amik közül szerintem az első rész viszi a prímet, de a második kettő is remek olvasmánynak bizonyul. Akik viszont átfalták már magukat mind a három részen, nem kell hogy keseregjenek, ugyanis Rachel Hawkins egy mellékszereplő (aki csak az utolsó részben bukkan fel) szemszögéből viszi tovább a megismert világ történetét, spin offként.


Üzemeltető: Blogger.