Edgar Allan PoeA gimnáziumi irodalom órákon sok kötelező költőt és írót az orrunk alá nyomnak, de a legtöbben mégsem találjuk meg a nekünk valót. Ez azért van, mert talán a legjobbakat meg sem említik. Így van ez Jules Vernével és a méltán híres Edgar Allan Poe-val. Pedig korunk fiatalsága éppen újra felfedezi a klasszikus irodalom néhány rétegét. (Bizonyítja a Helikon zsebkönyvek megjelenése és Poe novellásköteteinek újra kiadása.)


,,Nagyon hiszek a bolondokban; ezt hívják a barátaim önbizalomnak."

Miért érdemli meg Poe a figyelmet?


Sok költő és író van a világon, van aki jobb, van aki rosszabb, ám a legtöbbjüknél inkább ízlés kérdése, hogy a munkásságukat tudjuk e értékelni. Noha Poe-nak van egy sajátos stílusa, mégis a lehető legtöbb kategóriában alkotott. 
Ő volt az első, aki szimplán írásból akart megélni, életében ezért sohasem dúskált a pénzben. Ismerve családi hátterét és a megpróbáltatásokkal teli életét, nem csoda, hogy a stílua a gótikus irodalom, illetve a sötét romantika felé hajlik. 
Karrierjét versekkel kezdte, majd ezek sikertelensége után kezdett bele a prózába. Saját korában, a 19. század első felében mégsem volt elismert. Több újság között csapongott, s így híresült el kritikusként. Kritikai írásait országszerte kedvelték csípős stílusa miatt. 

,,Vannak különös éjszakák, mikor az emberek csak árnyak, míg az árnyak talán emberek."

Poe talán a horrortörténeteiről a legismertebb, amikben gyakori témák a halál, a bomlás és a gyász. Nem gyenge idegzetű olvasóknak való, az biztos. Ám amit talán már kevesebben tudnak az az, hogy Poe volt a megteremtője a krimi történeteknek és a sci-fi akkor még új műfajában is alkotott. Bizony, ha nem lett volna Poe, talán Sherlock karaktere sosem születik meg igazán. Ebben a műfajban érdemes tőle elolvasni a Morg utcai kettő gyilkosságot. Ám ha gyilkosság nélküli nyomozásra vágynátok, ott Az aranybogár. Lélektani útvesztőkhöz, akkor tudom ajánlani Az áruló szívet. Versei közül pedig a leghíresebbet A hollót. 

Poe korában megnemértett életet élt, de napjainkban már egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Felkapták, mint írót. Rejtélyes haláláról film is készült A holló címen, ami részben fantázia történet, részben az igazságot is tartalmazza. 
Poe karaktere a Bongou Stray Dogs című animében is feltűnik, olyanok társaságában, mint Agatha Christie. 
Az Epic Rap Battles of History egyik videójában is fő szerepet kap. Ezt a videót itt tudjátok megnézni. 


Ha bor, barát és tréfa hív,
S a víg órán kacaj fakad,
Felejtésért hiába vív
Szivem, tudván hatalmadat -
    Vágyón eped teérted. 
De meg ne foszd, Octavia,
A kín írjától szívemet:
Remél s fáj - kell dobbannia
    És meghasad teérted.

Nektek melyik a kedvenc Poe írásotok?

Üzemeltető: Blogger.