Megdöbbentő hasonlóságok a Párválasztó, és az Éhezők Viadala sorozat között

America és Katniss
Szinte minden könyvmoly, főleg akik a YA könyvek iránt érdeklődnek, már kezébe fogta a fent említett két sorozat legalább egyikét, de még valószínűbb, hogy már mindkettőt, tekintve, hogy rendkívül nagy hírnévnek örvendenek. Azonban szinte senkinek nem tűnnek fel azok, az egyébként nagyon is kirívó hasonlóságok a hercegnős, romantikus és a főleg egymás öldökléséről, forradalomról szóló történet között. Pont ezért szerettem volna összegyűjteni nektek őket, hogy azokat, akik már mindkettőt olvasták (vagy az utóbbiból legalább a filmet látták), kicsit elgondolkodtassa, hogy is nem vettük ezeket észre korábban?

Figyelem! Lentebb több kisebb spoiler lesz a két történetre!

Elsőként kezdjük a helyszínnel, amely mindkettőben kulcsfontosságú szerepet játszik. Illéa és Panem mindkettő az egykori Egyesült Államokból alakult ki, háborúk, és egyéb szörnyű események során. Már ez is elegendő párhuzam lenne, azonban ha az országok részleteibe belemegyünk, még többet találhatunk. Panemben 13 körzetet, míg Illéában 8 kasztot alakítottak ki, ami abban ugyan különbözik, hogy az egyik hely alapján különítődik el, a másik pedig társadalom szempontjából, de abban megegyeznek, hogy nagyban korlátozzák az ott elő emberek szabadságát. Mind a körzetek, mind a kasztok beskatulyázzák olyan szempontból a lakosságot, hogy a későbbi foglalkozásukba beleszólásuk szinte egyáltalán nincs, hiszen minden különálló körzetnek (pl. Katniss 12-es körzetében szenet bányásznak), kasztnak (pl. America ötös kasztja művészetekkel foglalkozik) meg van a saját feladata, amiből kitörni majdnem lehetetlen. Ez az életüket pénzügyi szemszögből is meghatározza.

America és Maxon
Ha a két országot lakossági szempontból közelítjük meg, szintén több hasonlóságot találhatunk. Mind Snow elnök, mind Clarkson király egyfajta zsarnok, akik az országukat kényük-kedvük szerint irányítják, és próbálják beállítani úgy a szituációt, mintha semmi gond sem lenne, és mindent a kezükben tartanának. Arról már nem is beszélve, hogy a két lány mindketten tüskék az ők szemükben, azzal, hogy ezen zsarnokság ellen lázadnak. És nem csak ők lázadnak, sőt ők még kevésbé, hiszen a lázadó csoportok már régóta tevékenykednek az ő országukban, amikor a lányok a köreikbe kerülnek. Ez mindkét sorozatban a második részben jelenik meg, de főként a harmadik részben bontakozik ki.

Aztán nem szabad megfeledkezni magának a történetek lényegéről: a versenyről. America Maxon herceg párválasztójába jelentkezik, míg Katniss a húga helyett kényszerül részt venni az az évi Éhezők Viadalán. Természetesen elég nagy különbség a kettő között, hogy míg az első a szerelemről, a herceg szívének elnyeréséről szól, addig a második arról, hogy a versenyzőknek egymást kell megölniük a nyerésért. Ezen felül viszont két nagyobb hasonlóságot is találhatunk: egyrészt mindkét verseny nevetséges, másrészt a lányok családja csak azzal válhat gazdaggá, ha megnyerik a versenyt.

Bár a szerelmi háromszög gyakori a könyvekben, még a formája is hasonlít a két regényben. Az egyik srác (Peeta és Maxon) a versenyben van a főszereplővel, és tulajdonképpen kevés, aki nem nekik szurkol, hogy elnyerjék a lányok szívet, ezzel szemben a másik fiút (Galet és Aspent) még otthonról ismeri Katniss és America, és titokban kell tartaniuk a feléjük érzett barátságukat (vagy többet).
Peeta és Katniss
Összességében, ha belegondolunk, színezés nélkül a két disztópia ugyanazokra az elemekre épül fel. Ez több szempontból is érdekes. Például, hogy az az említett színezés, mennyire sokat jelent, és hogy mennyire el tudja távolítani a két műt egymástól. De azt is felfedi, mi felé érdeklődnek a népek, hiszen mindkettő megérdemelten imádott. Tehát, aki még csak az egyik sorozaton van túl, de az tetszett neki, bátran ajánlhatom, hogy a másikba is vágjon bele, mert ezek a sablonok garantálják, hogy az is belopja magát a szívetekbe.


Üzemeltető: Blogger.