Önbizalom fejlesztés 15 lépésben

Biztosan te is kaptál már negatív kritikákat magadról, akár a családodtól, barátaidtól vagy ismerőseidtől. Amikor azt mondják nem vagy elég jó vagy csinálhatnád jobban is és stb. Amikor teljesen lerombolják azt a cseppnyi önbizalmadat is amid van. De ne aggódj! Itt a megoldás rá, hogy hogyan építsd fel, majd tartsd meg az önbecsülésedet.

1. Tűzz ki minden héten magadnak néhány apró célt, akár azt, hogy "kedden olvasni fogok 10 oldalt" vagy éppen "csütörtökön 30 percet edzek". Ne feled, nem kell nagy célokat kítűznöd magad elé mindig. Néha a kevesebb, több.

2. Minden nap beszéld meg a családtagjaiddal vagy akár a barátaiddal, hogy aznap ki mire büszke amit csinált. Mondjátok el egymásnak, hogy mennyire és miért becsülitek a másikat és azt, amit tesz minden egyes nap. Így nem csak magadnak, de másoknak is segíthetsz. Ha nem szeretnéd ezt senkivel se megosztani, akkor nyis egy kis füzetet amibe leírod ezeket.

3. Vedd fel azt a felsőt, nadrágot amit soha se mertél volna, de ott lapul a szekrényed mélyén és arra vár, hogy előhalaszd onnan, majd meghódítsd benne a világot.

4. Tanulj új dolgokat! Iratkozz be egy tánc tanfolyamra, de akár tanulj meg néhány új szót valamilyen idegen nyelven pl.: angolul vagy olaszul.

5. Állj ki magadért az élet mindem egyes percében. Mert tök jó érzés, megmondani annak a valakinek, hogy már pedig te igen is képes vagy rá, hagyjon békén. Vagy épp megtartani közönség előtt a bemutatódat, amiért annyit küzdöttél. Megvédeni az elveidet és gondolataidat. Természetesen eleinte nehéz lesz és még mindig parázni fogsz, hogy "jaj most ő vagy ő mit fog gondolni rólam?". De ugyan kérlek, ez téged sem fog érdekelni miután ezeket a félelmeidet legyőzted, és kiálltál magadért. Érezni fogod ahogyan szét fog áradni a testedben a boldogság, hogy igen ezt is megcsináltam és képes voltam rá. Majd akkor azt fogod kérdezni magadtól, hogy "én ezt miért nem csináltam hamarabb?". 

6. Tanulj meg nemet mondani, főként azokra a dolgokra amikhez amúgy se lenne kedved.

7. Énekelj, táncolj, amikor csak kedved tartja. Na persze nem muszáj ezt nagy közönség előtt megtenned elég, ha csak amikor otthon vagy, vagy éppen a zuhany alatt állsz. Csak engedd el magad és add ki magadból.


8. Bocsáss meg magadnak. Igen, pont azért. Ne gyötörd magad, azokért amiket nem tettél meg vagy ha épp megtetted, akkor azért ne.

9. Ne higyj annak aki azt mondja nem vagy rá képes. Szelektáld az embereket a köreidből akik csak negatív érzéseket táplálnak feléd. 

10. Ne csak a gyengeségeidet fejleszd, hanem az erősségeidet is. 

11. Ne hallgass a pletykákra, és te se terjeszd tovább azokat. 

12. Segíts másokon, húzd fel őket, miközben te is magasba törsz ezzel. Mert másokon segíteni klassz és nem ciki.

13. Ne csak másokhoz, de magadhoz is őszinte legyél. Főként azért, mert az már régen rossz, ha te se hiszed el a saját szavaidat. 

14. Önmagadnak akarj megfelelni ne másoknak, hiszen magadért élsz és nem másokért. 

15. Ne azt mond, hogy "erre nem vagyok képes, nem tudom megcsinálni", hanem "ilyet még nem csináltam, de megteszem". 

Üzemeltető: Blogger.