Fogszabályzó – az elhatározástól a felrakásig

Manapság sokaknak, főleg tinédzsereknek, szükségük van fogszabályzóra, ám ezt megelőzően vannak dolgok, amikről érdemes előre tudomást szerezni. Ezt szeretném most nektek egy bejegyzésben összegyűjteni, fogszabályzós, és nem orvosi szemszögből.

1. lépés: Orvos keresése – magán vagy állami?

Miután megszületett a döntés, miszerint neked fogszabályzó kell, ideje elkezdeni felkeresni a megfelelő orvost a környékeden. Kettő választásod van: vagy államilag támogatotthoz fordulsz, vagy magán orvost keresel fel. Ha még nem vagy 18 éves, az államit tb támogatással kaphatod meg, így anyagilag jóval kedvezőbb (bár hozzá kell tenni 17 évesen már erősen kicsúszóban vagy ebből). Mégis, szinte ez az egyetlen indok, ami miatt megéri ezt választani. Aki anyagilag megteheti, sokkal érdemesebb magánhoz fordulni, hiszen ők – tapasztalhatóan – sokkal körültekintőbbek, így rengeteg kellemetlenséget meg tudnak spórolni.

2. lépés: mintavétel, röntgen

Ha már megtaláltátok a megfelelő orvost, egyeztethetitek az első időpontot. Fontos, ha államihoz mentek, előtte a körzeti fogorvost is fel kell, hogy keressétek egy beutalóért (ami sokszor nem megy olyan egyszerűen, mint gondolnánk, készüljetek fel, hogy esetleg rimánkodni kell érte). Itt az orvos elsőnek természetesen megnézi saját szemével mi is a helyzet a szádban, és esetleg már előzetes sejtéseket is megoszthat veletek, de biztosat csak a mintavétel, és a röntgenek után mond majd.

A mintavétel során, egy kis patkó alakú műanyagba egy krémes állagú, hát, trutyit tesznek, és ezt egy nyélnél fogva neki nyomják az alsó vagy felső fogsorodnak (nagy valószínűséggel mindkettőt meg fogják csinálni). Ez a folyamat nem fáj, olyan kellemetlenségekre viszont számítani kell, hogyha érzékenyek a fogaid ez elég hideg lehet számára, maga az anyag eleinte kicsit folyós, így a nyálkahártyádat irritálva hányingert okozhat, ha hajlamos vagy rá (ezt megelőzően próbálj a légzésedre figyelni, és úgy levegőt venni, hogy ne érezd az irritációt), esetleg az íze is rossz lehet.
Ha ez megtörtént, nagy eséllyel fotókat is készítenek, száj terpesszel, vagy egy tükörrel a szádban (ennél is figyelj a légzésre!).

Majdnem biztos, hogy röntgenre is elküldenek, amit lehet helyben is elkészítenek, de ha erre nincs lehetőség, máshova kell elmenned. A panoráma röntgen során, egy kis kiálló, befóliázott műanyagot kell a szádba venned, és egy nehéz, mellényt, ami a sugárzástól véd meg. (Előtte minden féle ékszert és tulajdonképpen mindent, el kell távolítanod magadról!) Egy gépezet fog körülötted forogni. Arcodról is készíthetnek röntgent, ami az orrodnál és fülednél „fog meg”. Ha nem helyben készítik, szinte biztosan pénzbe fog kerülni, körülbelül 7-10 ezer forintba.

3. lépés: a folyamat eltervezése

Ezek elkészültével, az orvosod fel tudja állítani a diagnózisát. Ez lehet egy újabb időpontban fog megtörténni, mikor is elmondja, éjszakai vagy nappali készülékre van szükséged, kell e kihúzni fogadat, kiműteni bölcsességfogadat, mennyibe fog kerülni, és mi egyéb dolog van, amit még tudni kell.

Éjszakai fogszabályzó

Ez az opció leginkább a gyerekeknél lehetséges, kb. 7-12 éves korban valószínű, ezután már kevés rá az esély, és minél idősebb vagy, lassan már nincs is rá esély egyáltalán. Ez a készülék egy műanyaghoz erősített drót, amit csak éjszaka kell hordanod. Ez az egyik, ami az előnye a nappalival szemben. Ezen kívül jóval olcsóbb is, támogatottan (államilag, első készülék esetén) 7-10 ezer forint fogívenként (tehát alsó-felső esetén kétszer ennyi), és itt sokkal kevésbé fontos, hogy magán orvoshoz fordulj, mert kevesebb a negatív kockázat. Valamint jóval kevésbé fájdalmas, és kellemetlen. Mindössze az alvásodban zavarhat, de jó esetben hamar megszokod, és ezután már nem okoz komplikációt. Az első néhány éjszaka, és az állításokat követően reggelente a fogaid érzékenyek lehetnek, és fenn áll a lehetősége, hogy kikezdi az ínyed, de erre jóval kisebb az esély, mint a nappalinál. Ezt azonban sokkal több ideig kell hogy hordd (akár az is lehet, hogy 10 évig szépíti az éjszakáid…), és van rá esély, nem is kicsi, hogy még ha több évig hordod is, ezután is szükséged lesz rögzítettre.

Nappali fogszabályzó

Ez egyrészt sokkal gyakoribb diagnózis, főleg ha nagy az elváltozás, és már elég idős is vagy hozzá, másrészt pedig jóval macerásabb eset is. Elsőnek is, ami az árakat illeti, ez államilag fogívenként 40-50 ezer forint körül van általában, magán orvosnál pedig nyilván még ennél is több (az én esetemben például 65/85 ezer forint volt egy fogív). A közül is választhatsz (magánorvosnál biztosan), hogy kerámia/porcelán vagy fém breketteket szeretnél (a brekett az a kis négyzet alakú dolog, amit a fogaidra ragasztanak, és ahhoz rögzítik a drótot). Az előbbi előnye, hogy sokkal kevésbé feltűnő, hiszen fehér, de hátránya hogy drágább. Ha mindenképp színes fogszabályzót szeretnél, arra valószínűleg csak állami orvosnál, és fém brekettnél lesz lehetőséged, mivel a modernebb készülékeknél a breketteken alapból kis ajtócskák vannak, amiket a drótra zárnak, gumizás helyett. Az éjszakaival szemben ez sokkal nagyobb elváltozásokat is képes helyreállítani, de ugyebár egész nap viselned kell, 1-2 évig, és sokkal több kényelmetlenséget kell elviselned. A következő 2 lépés erre a készülékre vonatkozik, és tippeket is ehhez olvashatsz.



4. lépés: rögzített fogszabályzó felrakását megelőző esetleges teendők

A fogaidat fel kell készíteni, tökéletes állapotba hozni ahhoz, hogy a készülékedet felrakhassák. Ez elég sok mindenre kiterjedhet, de ha szerencsés vagy, vagy az orvosod nem elég körültekintő, simán lehet, hogy ezek mindegyikét megúszod.

Foghúzás

Ha a fogsorodnak nagy változásra van szüksége, és erre nincsen elég hely, valószínűleg 2-4 fogadat, el kell, hogy távolítsák. Ezek a középről számolt 4-es vagy 5-ös fogak lehetnek. Ez egy tizenéves számára azért elég elrettentően hangozhat, így nem csoda, ha ezt szeretnéd elkerülni. Természetesen erre is van esély, érdemes rákérdezni, hogy számodra nem lehet-e ezt szeparációval megállapítani. Ha mégis csak bele kell, hogy vesd magad, akkor sincs izgalomra ok. Tudom, könnyű azt mondani, nekem is sokan elmondták, hogy nem kell izgulni, mégis pánikoltam. Ezzel szemben, ha jó az orvosod, valóban nem fog fájni. Injekciót kapsz az érintett foghoz (egyet az ínyed külső, egyet a belsőre), amik nagyjából annyira fájnak/kellemetlenek, mint egy normális, karba kapott oltás. Ráadásul lehet, hogy ezelőtt is kapsz érzéstelenítőt, spray formájában – ami egy elég, hát, szörnyű ízű folyadék. Ez a megfelelő területet (kb. a fél arcod alsó felét…) elbénítja. 5-10 perc várakozás után visszahívnak, és kihúzzák a fogat, egy fogó segítségével. Ez enyhe feszegetéssel jár, amit érzel ugyan, de valószínűleg nem fog fájni. Ha kikerült a fog, egy gézhengert raknak oda, és azt pár percig ott is kell tartani. Az arcod bénulás még néhány óráig tartani fog, valamint figyelned kell majd arra 1-2-3 napig, hogy ne szívj (pl. szívószál), ne öblögess, lehetőleg evésnél kerüld el a helyét, és tejet-tejterméket ne, vagy nagyon keveset és óvatosan fogyassz.

Egyes esetekben még ez se elegendő a tökéletes eredményhez, így megelőzőleg állkapocs, vagy bölcsesség műtét lehetősége is felmerülhet, de ennek kevés az esélye.

Fogtisztítás, és fogtömés

Ha vannak szuvas, vagy fogköves fogaid, ezeket is meg kell, hogy csináltasd előtte. Ezek nem közvetlen a fogszabályzózáshoz, sokkal inkább a fogaid karbantartásához tartoznak, így nem részletezném őket.

A felső négy lépést, lehetséges, hogy egy másik orvossal kell elvégeztetned, mert a fogszabályzós orvosok gyakran csak azzal foglalkoznak.

Szeparáció

Az egyik fogadra fémgyűrű fog felkerülni, ugyanis ez tartja majd a készüléket. (Néhány esetben ezt szintén másképp oldják meg, így úgy nevezett tubusokat tesznek oda, egyszerűen ragasztva.) Hogy ez megtörténhessen előtte ezt az őrlőfogat el kell kicsit távolítani a szomszédjaitól. Amennyiben nem volt foghúzás, lehetséges, hogy több fogat is el kell távolítani egymástól. Ennek során néhány napra (ez lehet 1 nap, de akár 1 hétnél is több) két-két fogad közé egy ilyen kis kék gumit ragnak. Ez olyan érzés, mintha beszorult volna oda valami, csak éppen ezt nem szedheted ki. Pedig valószínűleg nagyon szeretnéd majd kiszedni, mert a legtöbb embernek eléggé kellemetlen érzés, főleg ami a rágást illeti. Ez szintén egyén függő, de erre érdemes felkészülni. Ahogy arra is, hogy ez ki is eshet – jó esetben észreveszed, és egyszerűen kiveszed a szádból, rosszabban viszont lenyelheted, de ekkor sincs ok aggodalomra, természetes úton távozni fog. (Nekem az éjszaka közepén esett ki az egyik, úgyhogy tényleg nem kell meglepődni semmin.) Elismétlendő, hogy bár az nem baj, hogy kiesik, kivenni akkor sem szabad!

5. lépés: a készülék felrakása

Hát igen, a nagy nap. Szeretném azzal kezdeni, hogy a szeparáció, és a foghúzás (stb.) után ez már semmi, és mondhatjuk, ha normális orvosod van, nem is fáj. A folyamat azzal kezdődik, hogy letisztítják a fogaid, majd beragasztózzák, és egyesével ráhelyezik a breketteket a fogadra. A gyűrűt felpattintják elsőnek próbaként, majd a brekettek után fel is ragasztják. Ez egy picit kellemetlen lehet, főleg megszokni, a szeparáció után érzékeny, fogaidnak. Ami még fájdalmat okozhat, az a nyálszívó, ha rosszul van berakva. De újra csak azt tudom mondani, ha jó az orvosod, ilyenekre figyelni fog, amennyire csak tud. A drót behelyezése a végső lépés, ez lehet, megszúr, de ez se vészes dolog. Innentől, ezután a fél-1 órás folyamat után (két fogívnél ez kétszereződik ismét) hivatalosan is fogszabályzós vagy. A rendelőben valószínűleg elmondják, mit nem szabad enned, és milyen eszközök segítenek, sőt, a magánorvosnál valószínűleg ezekből kapsz is egyet-egyet, de ha mégse, én összeszedtem néhányat:

Amiket érdemes beszerezni

Fogszabályzós fogkefe

Természetesen nem muszáj ezt használnod, akár megmaradsz még az elektromosnál is, csakhogy kicsi rá az esély, hogy élvezni fogod azok használatát… A speciális fogszabályzós fogkefék azonban jóval puhábbak (és drágábbak természetesen), valamint úgy vannak kialakítva, hogy a kényesebb helyeket is meg tudd közelíteni vele. Tekintve, hogy míg fent van a készülék, elméletben minden étkezés után, de legalább úgy 3-szor egy nap fogat kell mosnod, nem árt, ha ez könnyen megy, ebben pedig nagy segítség egy jó fogkefe. Több féle is létezik, ezek közül kiválaszthatod a neked szimpatikusat.

Fogköz tisztító

Ez a lista legmust-havebb darabja. Ez a szerkezet, kicsi fejével, amit mini wc-keféhez tudnék hasonlítani, megkönnyíti a brekettek közé szorult dolgok (pl. ételcafatok) kiszedését. Különböző méretekben kapható, én inkább a kisebbeket ajánlanám, de szabadon kitapasztalhatod, neked melyik válik be.

Fogszabályzó viasz

Kis dobozba van felnégyzetelt viasz, ami akkor nyújthat segítséget, ha a fogszabályzó bizonyos része irritálja, kikezdi a szádat. Ilyenkor lecsippentesz belőle egy picit, összemelegíted az ujjaiddal, és a készülék kényes részére helyezed.

A fenti három termék drogériákban beszerezhetőek, és egyébként nem a legolcsóbbak, de jó, ha vannak. Ezen kívül még direkt erre az esetre készült szájvizet, vagy fogkrémet is lehet kapni.

Híg állagú ételek

A pudingoktól kezdve a jégkrémeken át egészen a különböző levesekig, érdemes, ha beraktározol otthonra, már a szeparációs gyűrűk előtt. A fogszabályzó megszokásáig, vagy a gyűrűk miatt, a rágás eléggé fájhat, így megkönnyíted vele a dolgot, ha inkább kerülöd ezt. Ráadásul ha nyelvlökéses nyelést gátló drótod is van (az olyan szerencsésekhez hasonlóan, mint én), még maga a nyelés is gondot okozhat.

Youtuberek a fogszabályzásról - hasznos megnézni őket

Csizmadia Gabriella
https://www.youtube.com/watch?v=ywnrEevuXyM&t=1s

Aviana Rahl
https://www.youtube.com/watch?v=820Lwb1FV58

Seven Super Girls - angol
https://www.youtube.com/watch?v=WL2ZbTSeka0&t=4s

Mindegyikőjüknek több videója is van ebben a témába, érdemes böngészni.



Nektek van fogszabályzótok?

Ha nincs, örülj neki, ha lesz ne félj, és sok sikert, ha pedig van, akkor kitartást!



!A képek nem sajátok, google a barátom!



Üzemeltető: Blogger.