Papp Dóra: Tükörlelkek sorozat

Képtalálat a következőre: „tükörlelkek”
A fiatal magyar írónő sorozatának első része 2015-ben jelent meg, mint első regénye a saját nevén. A kötet általánosan pozitív értékelést kapott az olvasóktól, ezért pedig nagyon szerettem volna én is kezembe venni. Bár a borító is alapvetően megnyert magának, hiszen eléggé kifejező, és igényes, ehhez képest az alapszituációt, fülszöveg alapján sablonosnak találtam, első belelapozásra pedig unalmasnak. Végül is alig vártam, hogy meglássam én is azt, amiért mások szeretik.

A regényben adott két lány, Kriszti és Orsi, akik a leírás szerint egymás szöges ellentétei, ez viszont szerintem erős túlzás. Gondolkodásmódban a lányok sok szempontból hasonlítanak, például mindketten hisztisek, nem is kicsit, ráadásul nagy többségben ok nélkül.

Kriszti a polgármester lánya, az iskola egyik legnépszerűbb diákja, legjobb tanulója, valamint különleges szépség, tekintve, hogy spanyol vér csörgedezik benne, és valójában csak örökbe fogadták. A lány titkos szenvedélye a tánc, amit legjobb barátjával, a meleg Viktorral a hét több napján űz, egy régóta romosan álló épületben. Itt ismeri meg Kornélt, a Pesten műszaki egyetemista srácot, akinek az apja résztulajdonosa az említett épületnek. Kriszti Kornéllal alakuló szerelmével párhuzamosan a pályaválasztással bajlódik, ami sok idegeskedéssel és fejtöréssel jár számára.

Orsi, a lázadó lány, eközben új osztálytársat kap, Olivér személyében. Egyikőjük élete sem egyszerű, és tulajdonképpen mindkettejük a „nekem van a rosszabb életem” cím elnyeréséért versenyez. Olivér egyből kiszúrja magának Orsit, és kitartóan küzd a meghódításáért, ami szintén nem bizonyul gyerekjátéknak, mivel a lány személyiségéből, és múltjából kifolyólag, automatikusan eltaszít magától majdnem mindenkit, aki törődni szeretne vele. Végül is a vonzalom győz. Emellett viszont Orsinak továbbra is meg kell küzdenie édesanyja élettársával, akit ki nem állhat, az iskolából való kirúgás fenyegetésével, és a neki segíteni próbáló angol tanárával, Paullal.

Kriszti végzős, Orsi pedig tizenegyedikes ugyanabban az iskolában, így felületesen ismerik egymást, és meg kell mondani, egyáltalán nem szimpatizálnak. Orsi és Kriszti élete végül is – hol sablonosan, hol fordulatosan – össze-össze kapcsolódik.

Önmagában különleges felállás ez a kettő az egyben regény, mégis sokszor ellenérzést váltott ki belőlem. Amikor már beleéltem magam Kriszti szemszögébe, már át is váltott Orsira, így egyikőjük bőrébe sem tudtam kellőképpen belebújni. Főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy egyiküknek sem valami könnyed a személyisége, elég furcsán gondolkodnak, így alapból sem egyszerű megszokni a látásmódjukat. Ez a probléma a második részben, mikor már jobban ismerjük a szereplőket, sokkal kevésbé tűnik fel.

A sorozat másik negatívuma, hogy egyfajta általános amatőrség sugárzik belőle. Néhol a klisék nagyon zavarók, valamint az is, mikor egy és ugyanazon eseményt mindkét szemszögből elolvashatunk, ami majdnem, hogy megegyezik.

Viszont pozitív, hogy sosem lapos a történet, mindig pörög, ezáltal olvastatja magát. Ráadásul a két fiú főszereplőben, Kornélban és Olivérben egy-egy igazán szerethető, rokonszenves karakter ismerhetünk meg, ami némileg ellensúlyozza a lányok kellemetlenségét.

A második rész egyébként sok szempontból jobb. Egyrészt nem csak a szerelmes nyáladzásról szól (bár azt is hozzá kell tenni, hogy azok a részek, mikor valamelyik lány éppen fasírtban van a barátjával, szörnyen unalmas), másrészt viszont kezd kibontakozni a lényege az egésznek. Már az elsőben is bőven érezni, de itt már a tetőfokára hág a bennünk rejlő kíváncsiság, mi is lesz végül az egészből. Tulajdonképpen egy rejtély vár megoldásra, és hát, tényleg vár, mivel majdnem az utolsó oldalakig húzza az írónő. Azonban azt kell mondanom a végkifejlet szerintem borzalmasan jól ki lett találva. Lehet más számára teljesen kiszámítható volt, de én másra számítottam, így nagy meglepetésként ért.

Szintén a történet pozitívuma, hogy mindkét lány hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül, és mindkettejüknek sikerül egyenesbe hozni az életüket, és megoldani a problémákat, amik köré a cselekmény épül.

Sok szempontból tehát, nagyon jó a sorozat, mind például azért is, mert sok motivációt nyerhet belőle minden tinédzser, főleg a pályaválasztással bajlódók, és azok, akiknek a szüleikkel vannak problémáik. Ezzel szemben viszont óriási negatívum, ami miatt semmiképp sem tudnám megadni rá a maximális csillagot, hogy nagyon sok valótlanul, amatőrül megírt szituáció van, pedig a történet fantasztikus lenne. Így azt mondom, egy két javítgatás, csiszolás, átírás ráférne.

Összességében felér a többi kortárs, magyar ifjúsági regénnyel, így azoknak mindenképp ajánlom, akik alapból szeretik a hazai gimnazistákról szóló könyveket.

Nektek hogy tetszett a sorozat?




Üzemeltető: Blogger.