Zoe Sugg - Girl Online



A szórakoztató irodalom örök klasszikus elemei, néhány szürreális szituációval összekeverve. A főszerepben egy lány, aki blogolással tölti mindennapjait. Elfoglalt, munkamániás szülők, akiknek a gyerek csak a második a fontossági listán. Egy utazás, ami, klisésen szólva, megváltoztat mindent.

A könyv írója, Zoella, 2009 februárjában tűnt fel először az internet és a közösségi oldalak világában. Blogot indított, amit rengeteg követője miatt egy Youtube csatornával bővített, majd indított egy második csatornát is. A videók, melyeket feltölt, leginkább a divat, vagy a saját világában mozognak. Mindennapi életének dokumentálására készítette a másodikat, nehogy a két rendszer valamilyen szinten hátráltassák a másikat.
Miután egyre több követője lett, különböző projektekbe fogott bele. Első a saját póló, pulóver, különböző ruhadarabok. Ezután következtek a lakberendezési szerek, majd elkezdte megírni első regényét. A csodálatos projekt iránti lelkesedését követően még egy könyvbe fogott bele, majd még egy másikba.
Sokan még a könyv megvásárlásának gondolatát sem merték felvetni fejükben, hiszen egy olyan felszínes lány, gondolták, mint Zoella, természetesen nem tud megírni egy olyan regényt, amely feltétel nélkül szórakoztatja az olvasót.
Lám-lám, mégis.

A regény alapvetően egy szálon fut, azonban ennek a szálnak mindig más nagy téma áll a középpontjában. A blogolástól, azaz az önkifejezéstől kezdve a családon át a pánikbetegség és utazás egyvelegétől a szerelemig terjed a skála, amin mozog. Később még a hazugság, vagyis inkább a dolgok eltitkolása is szerepet kap.

Blogolás, azaz önkifejezés.

Fontos alappillére. Hiszen Penny Portert leginkább a blogposztjairól lehet megismerni. Fura egybeesés, érdekes megszerkesztés.
A szövegben, teljesen más betűtípussal és margóval, dátummal együtt megjelenve van kiemelve, hogyha Penny nem mint narrátor, hanem mint anonim író jelenik meg.
A világhálón osztja meg társasági életében megjelent dolgokat, hogy mennyire kínosan érzi magát más emberek társaságában, hogy milyen esetlenül kezeli a különböző helyzeteket, amik verbális konfliktusok miatt alakul ki. Pánikbetegségének első jeleit, a rosszulléteket, a szorongásokat teljesen őszintén meséli el olvasóinak, akik boldogan olvassák. Legalább érzik, hogy nincsenek egyedül.
Meglepően valósághű ez a megjelenítése a betegségnek, hiszen Zoe a valóságban is küzd ezzel, többször haza kellett már utaznia egy-egy YouTube-os rendezvényről, sőt, a legtöbbre az első ilyen eset után nem is ment el. Főleg nem hosszabb időre.
Mint minden fiatal, Penny is tudja, hogy az anonimitás az interneten egy csodálatos dolog, és ő is kihasználja. Sajnos a könyvben nem minden gondolatmenete van megjelenítve, azonban személyisége adja, hogy őszintén kiengedi magából a gőzt, egy-egy eseménydúsabb nap után, ami természetesen nem probléma, de az anonimitás egyszer úgyis meg fog törni. Ami meg is törik.

Család

Nehéz egy olyan családban felnőni, ahol a szülők munkamániásak.
Természetesen törődnek a gyerekükkel is, viszont hogyha azt vesszük, hogyan kezelik lányuk pánikbetegségét, nem éppen a megfelelő szülői magatartást tanúsítják.
-Anya mondja, semmi baj, tök jó hogyha pánikbeteg vagy, de szerintem menjünk el, és utazzunk a repülőn és az nekünk nagyon jó lesz, és a lány még jobban stresszes lesz és még nagyobb baj készül, de végül mégsincs baj és a lány megismer egy srácot és az anyuka büszkén mondja, látjátok, én megmondtam.-
Kockázattal teli minden egyes döntés, amit meghoznak. Nem jó, de nem is rossz, nem szomorú, de nem is boldog.

Pánikbetegség

Kevés olyan könyv van, ami a felszínes boldogságán felül képes nekünk megmutatni, hogy a világ igazából nem olyan, amilyennek egy tinilány látja.
És ezek után megmutatja, hogy a tinilány teljesen máshogy látja a világot, mint az ember gondolná. Utána pedig a tinilány elmeséli nekünk, milyen szorongásai vannak. Azt hiszi ezzel egyedül van a világban, de megosztja a blogján, és rájön hogy emberek tucatja gondolja ugyan azt, mint ő.
Ezért igazán emberi a regény, szerintem. Meg van a klisés szerelmi történet, amit spoiler nélkül akárki elmesélhet, mégis valaki ki fog akadni, pedig valójában tudjuk, hogy a fülszövegben említett zenész sráccal lesz valami.
A pánikbetegségre rengeteg gyógymódot próbál mutatni, azonban egy sem működőképes. Vagyis működik, azonban a boldogság tűnik a legbiztosabbnak.

Szerelem

Kerülhet a szerelem jobban a középpontba, mint a barátság? Lehet fontosabb egy évek óta ismert legjobb fiúbarátnál, mint életünk szerelme?
Mi az, ami segít eldönteni, mi is a célunk az emberi kapcsolatokkal?
Tegyük fel, kint vagyunk NewYork-ban, pedig világéletünkben Angliában voltunk. Ezek után megismerünk egy olyan srácot, aki igazából a saját világunkban szóba se állt volna velünk. Ezek után a legjobb barátunk azt érzi, nem törődünk a lelki világával.
Természetes megoldás, hogy megvárjuk amíg hazamegyünk, hiszen a barátunk úgyis meg fog várni a gondjaival együtt…

Alapvetően a könyv a felszínes figyelemfelkeltés és az izgalomkeltés jegyeivel él. Lehet arra gondolni, hogy ez rossz, azonban hogyha arra gondolunk, mit csinál a legtobb szórakoztatóirodalmi mű, nem jutunk másra, minthogy az első benyomásokkal és az első olvasás utáni gondolatokkal és érzelmekkel játszadozik. Természetesen ezzel nincs baj.
A megoszló véleményt azonban az okozza, hogy sokan nem tudják elválasztani a szórakoztató és a szépirodalmat, illetve ezeknek a mindennapi érzésekre történő kihatását.

Zoella könyvével, és a tiniirodalomra vanlo hatalmas hatásával elérte, hogy igény legyen egy második részre. Aztán egy harmadikra.
Akkora igény érkezett a könyvre, hogy 2016-ban Lovas Anna fordításával magyar nyelven is kiadták.

A második rész megjelenését 2017. május 15-re tűzték ki. 
Üzemeltető: Blogger.