5+1 magyar találmány

...mert igen is van mi(k)re büszkék lennünk! :) 
5+1 magyar találmányt gyűjtöttem össze nektek, amikről már biztosan hallotattok, sőt használtátok is. De vajon tudjátok kinek köszönhetjük ezeket a hasznos találmányokat? 

1. Golyóstoll

Bíró László József találta fel ezt a nagyszerű találmányt, aki hiába az 1930-as években alkotta meg a világ első golyóstollát, a második világháború alatti üldözések miatt Argentínába kellett menekülnie. Ahol később 1943-ban kapta meg erre az eszközre a szabadalmat.

2. Színes televízió 

Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus nevéhez fűződik ez a találmány, amit 1940 szeptember 4-én mutattak be.

3. Rubik-kocka

1974-ben találta fel ifjabbik Rubik Ernő, aki a szabadalomban térbeli, logikai játékként nevezte meg találmányát. A Rubik-kocka eredeti neve bűvös kocka volt. Rubik Ernő 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, de csak 1977. december 31-én kapta ezt meg. Nagyon rövid idő alatt szerzett hatalmas népszerűséget a játék. Oly annyira, hogy 2003 óta kétévente megrendezik a Rubik-kocka-világbajnokságot. A linkre kattintva, még a képen látható tortát is eltudjátok készíteni videó segítségével. 

4. Elektromos villamos/vonat

Kandó Kálmán mérnök alkalmazta elsőként a világon a háromfázisú, ipari frekvenciájú váltakozó áramú vontatást a mozdonyoknál. Így ő általa közlekedhetünk ma elektromos vonatokon és akár villamosokon is.

5. C-vitamin

Szent-Györgyi Albert ő volt az első és jelenleg az egyedüli olyan magyar tudós aki Nobel-díjat kapott a munkáságáért (1937). Sok fáradtságos kutatás után rájött, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz ezek után Norman Haworth-nak elküldte a vizsgálatának egy részét. Így már Norman könnyen feltudta rajzolni a molekula szerkezetét. A C-vitamin felfedezésével magyar tudósunk szinte azonnal világhírnévre tett szert.

5+1. Szintetikus vér

A különleges folyadék állati vagy emberi vérből készül, de az oxigén szállításáért felelős hemoglobint titkos és már nemzetközileg is szabadalmaztatott módszerrel "újracsomagolják". A művér vércsoporttól függetlenül bárkinek beadható. Ez a találmány Horváth István nevéhez fűződik. 

Rengeteg magyar találmány létezik még, mint például: tű nélküli oltókészülék, hangosfilm, félautomata fényképezőgép, Béres-csepp, Dinamó-elv, Neumann-elv, telefonközpont és stb, amikről hamarosan olvashattok még! 

Üzemeltető: Blogger.