Rachel Hawkins: Kísértetsuli

Az írónő Hex Hall (korábban itt írtam róla) című sorozatát elég nagy hírnév övezte, emiatt nem volt meglepő, hogy nem engedi el olyan könnyen a megírt világot. A Kísértetsuli című egy kötetes történet a sorozat spin-off-jaként áll helyet, amit Sophie (a Hex hall főszereplője) unokatestvérének, Izzynek a szemszögéből olvashatunk.

Isolde Brannick egész életében a Brannickok birtokán élt, mindössze a nővére, Finley, és édesanyja társaságában. Már ha a tükörbe zárt, több száz éves varázslót, Torint nem számítjuk. Izzy, és nővére sem járt sohasem iskolába, az anyukájuk otthon tanította, és sokkal inkább edzette őket, hiszen a családjuk generációk óta prodigium vadászokból áll, ami annyit takar, hogy az emberek védelmében megtisztítanak bizonyos helyeket az alakváltóktól, tündérektől, vámpíroktól, boszorkányoktól (ergo megölik őket).

Azonban az egyik bevetés során, amin csak a két lány vett részt, Izzy nővére eltűnik, és hosszú keresések után sem tudnak aztán a nyomára akadni. Az édesanyja úgy dönt felfüggeszti a Finley utáni kutatásokat, és ideje újra bevetésbe lendülniük. Jobban mondva csupán Izzynek, akinek egy nagyobb lélegzetvételű feladatot szemel ki. Ez azonban csupán hosszúnak tűnik, de nehéznek nem: Izzynek be kell épülnie egy normális középiskolába, és elkapnia egy kísértetet, aki néhány hónapja majdnem megölt egy tanárt.

Izzynek a feladat könnyűsége ellenére, már az első napon sikerül kisebb galibába keverednie. Megsebesít egy srácot testnevelés órán, és találkozik egy Dez nevű fiúval, akit egyből progidiumnak néz. Ugyanis Izzynek különleges képessége, hogy könnyen fel tudja ismerni, ha valakiben ilyen vér csörgedezik.

Izzynek kapóra jön az akciójában a suliban működő kísértetvadász szakkör, aminek mindössze három tagja van: Romy, Anderson, és Dez… Azonban az ügy egyre nehezedik, ahogy a kísértet erősödik, újabb és újabb incidenseket okoz, embereket sebesít meg, és a szakkör tagjai, egyre jobban beleássák magukat ebbe a veszélyes ügybe.  Izzynek szigorúan a szellem elkapására kellene koncentrálnia, ami nem a legegyszerűbb úgy, hogy szépen lassan beleszeret Dezbe, és a többiekben is jó barátokat ismer meg, pedig neki szigorúan tilos barátkoznia, azon túl, míg a küldetésben segítenek.

A könyv az írónőt nem hazudtolja meg, továbbra is fontos része a Hex Hallból jól ismert szarkasztikus humor, ami minden oldalt még élvezhetőbbé tesz. Valamint a rejtély, és a titkok érzése is átjárja a történetet, hiszen végig ott bujkál a sejtés, hogy valaki nem az, akinek mutatja magát, és ennek a kiderülése az utolsó oldalakig várat magára. 

Rachel Hawkins ezen kívül fantasztikus a tökéletes fiú karakterek kidolgozásában. Dez remekül passzol a történetbe, ugyanis nem veszi el a figyelmet a fantasy részéről a szerelmi szállal. Valamint azért is volt nagyon jó választás Dez, mert nem hozza azt a sablont, mint a legtöbb ifjúsági regény, miszerint a főszereplő lány a legmenőbb fiúba szeret bele. Dez sokkal inkább tartozik az iskola furcsa tanulói közé, mint a menőkhöz, ami újabb varázst ad a regényhez.

Összességében, azok, akik a Hex hallt szerették, ebben sem fognak csalódni. Annak, aki még azt a sorozatot nem olvasta, ám ez a kötet nagyon meg ogta, nem kell aggódnia, azok olvasása nélkül is értheti a történetet Viszont erősen spoileres Sophie történetére, így sokkal inkább azt ajánlom, kezdje annak a sorozatnak elolvasásával, ugyanis biztosan nem fogja megbánni.
Üzemeltető: Blogger.