Segítség az íráshoz #2

Páran segítséget kértek tőlem, hogyan kezdhetnének el írni, illetve ahhoz, hogy fejlődjenek az írásban, tehát úgy gondoltam itt az ideje ennek a cikknek, nem húzogatom tovább az időt vele. Mivel ez egy hosszú téma, így arra gondoltam időnként kiteszek egy ilyen Segítség a blogoláshoz bejegyzést, amiben mindig 4 darab tanácsot teszek közzé. Persze csak ha tetszik nektek ez a téma.
  • E/1 vagy E/3?: Fontos, hogy az alapján döntsd el, milyen szemszögből írsz, hogy te hogyan akarod írni a történeted. Sokan divatból írnak E/1-ben, pedig nekik igazándiból az E/3 tetszik és vannak akik úgy vannak vele, hogy sejtelmük sincsen a harmadik személy, vagyis a külső szemlélő alapján való írásról, mégis azzal próbálkoznak, mert ritkább. Tehát aszerint válassz, neked melyik tetszik, illetve azt, amelyik számodra kényelmesebb és élvezhetőbb.
  • HELYESÍRÁS: Nagyon vigyázzatok arra hogyan írtok. Az embereket nem csak a Pesten hallottam csoport posztjainál oltják le egymást a boltokban/sorozatokban/hírekben elrontott szövegeknél. A csúnyább kritikaírók igazán szeretik ezt a témát boncolgatni, akár egy kevésbé velős rendelésnél is. Emellett az olvasó se szereti, ha éppenséggel a muszályt olvassa muszáj helyett. Elrontja az olvasás örömét, az élményt a blog felett, kiragadja őt a sztoriból, az elképzelt világjából, amibe te vitted bele. Nem szeretnéd, igaz? Akkor ne vedd el tőle az örömet és olvasd végig még egyszer-kétszer az alkotást, biztos ami biztos alapon.
  • HELYES BETŰTÍPUS: Már régen kiment a divatból az, hogy XXL-es betűméreteket használunk rikítóbbnál rikítóbb színekkel, amit alig tudunk elolvasni, viszont csinos. Ha fel akarod kelteni az olvasók figyelmét, azt tedd az igényességeddel vagy a blogod külalakjával, designjával. Maradj a szokott 12-es betűméretnél és az Arial betűtípusnál, esetleg a Times New Roman-nél. Nem tudom pontosan, melyik helyen mi az alapértelmezett betűtípus (ha jól tudom a blogspoton az Arial). Higgyétek el nekem, ez sokkal szebb és áttekinthetőbb.
  • SMILEY HASZNÁLAT: Mielőtt még megfordulna a fejedben, felejtsd el! Amellett hogy nevetséges, elkomolytalanítja a sztorit. Azt pedig te sem szeretnéd, igaz? Most biztos többen felteszitek a kérdést, miért is soroltam ide, miből gondolom, hogy bárki is benyomna egy kettőspontdét, de el kell hogy szomorítsalak titeket: vannak ilyenek! Borzasztó, nem? Előfordult, kritikaíró pályafutásom alatt néhányszor, hogy beleakadtam egy-egy ilyenbe, de még céltalan bóklászóként is. Leginkább a kezdő fanfiction íróknál lehet belefutni, remélem mind gyorsan elfelejtitek a használatukat.
Remélem a hasznotokra váltam ezzel a néhány tanáccsal és hamarosan érkezem az újabb 4 tippemmel. Ha nektek is van bármiféle ötletetek, akkor szívesen várom ide kommentbe és bekerül a 'listára'. Akit érdekel az előző rész, az lentebb megtalálja a linkjét! :)
Aki esetleg nem tudna róla, a facebookon létrehoztam a blog oldalát IDE kattintva lájkolhatjátok!


Ölel Titeket,
Agatha Hestya

Segítség az íráshoz #1
Üzemeltető: Blogger.